Voeding

Cholesterolarm eten, hoe doe je dat?

Wanneer er bij jou een te hoog cholesterolgehalte werd vastgelegd, is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Een te hoge cholesterol heeft namelijk heel wat nadelen op je gezondheid. Maar hoe doe je dat, cholesterolarm eten?

Cholesterolarm eten, hoe doe je dat
© Pixabay.com

Wat is cholesterol?

Laten we eerst een kijkje nemen naar wat cholesterol precies is. Cholesterol is een vetachtige stof, die in bepaalde hoeveelheid noodzakelijk is voor je lichaam. Deze stof maakt je lichaam zelf aan en dient als grondstof voor hormonen, galzouten en als bouwsteen voor de cellen van je lichaam. Cholesterol draagt ook bij aan de productie van vitamine D. Je neemt het ook op via je voeding. Voornamelijk dierlijke voedingsmiddelen bevatten cholesterol.

De gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Het lastige aan een te hoog cholesterolgehalte, is dat je dit niet merkt. Als je het niet tijdig aanpakt, dan kan dit nefaste gevolgen hebben voor je gezondheid. Een te hoog cholesterolgehalte kan namelijk leiden tot slagaderverkalking en daardoor kan je hartproblemen krijgen. Cholesteroldeeltjes kunnen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van slagaders, waardoor er plaque ontstaat. Dat is een verdikking die ervoor zorgt dat bloed minder goed kan stromen. Als de plaque scheurt, dan kan er een bloedprop ontstaan die er zelfs voor kan zorgen dat de bloedtoevoer afgesloten wordt, waardoor het weefsel afsterft.

Hoe kan je cholesterolarm eten?

Het is dus belangrijk om een te hoog cholesterolgehalte zo snel mogelijk aan te pakken, maar hoe doe je dit?

Beperk verzadigde vetten en suikers

Als je je cholesterolgehalte wilt verlagen dan is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk cholesterol tot je neemt. Beperk dus je inname van vet, voornamelijk verzadigde vetten die je vaak in dierlijke producten vindt. Vermijd ook te veel suiker, vooral de vetten die je vindt in koeken, gebak en snoep

Cholesterolarm eten
© Pixabay.com

Eet gezond en gevarieerd

Als je gezond wilt eten, dan is het belangrijk dat je je voeding varieert. Eet meer volkorenproducten, vis, olijfolie, gevogelte, noten, zaden en peulvruchten en probeer een goed evenwicht te vinden in je dagelijkse eetpatroon.

Eet voldoende vezels

Het is belangrijk om voldoende vezels tot je te nemen. Voedingsvezels vind je voornamelijk in groenten, peulvruchten, havermout en fruit.

Vermijd ook zout en alcohol

Zout is een boosdoener en kan je best zoveel mogelijk vermijden, het verhoogt je bloeddruk en kan voor schade zorgen. Ook je alcoholconsumptie kan je het best verminderen. Af en toe een glaasje kan geen kwaad, maar matig je gebruik. Drink niet dagelijks en als je drinkt, beperk je dan tot één of twee glaasjes.

Gebruik van plantensterolen of -stanolen

Wanneer je cholesterolarm wilt eten, dan zal je meer plantaardige voedingsmiddelen moeten gaan eten en minder dierlijke voedingsmiddelen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten namelijk plantenstanolen en -sterolen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat minder cholesterol in de bloedbaan wordt opgenomen en er meer cholesterol via de ontlasting wordt uitgescheiden. Hoeveel heeft je lichaam van deze voedingsstoffen nodig? Je kan het best dagelijks zo’n 2 tot 3 gram plantensterol innemen. Als je dat doet, dan daalt je cholesterolgehalte gemiddeld met zo’n 10 procent. Het is wel niet makkelijk om aan deze hoeveelheid te geraken, enkel door de voeding. Daarom vind je deze voedingstoffen vaak terug als toevoeging aan bepaalde yoghurtdrank, margarines, kaas, enzovoort. Ga dus op zoek naar deze voedingsmiddelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *