Voeding

Lekkere gerechten met duurzame vissoorten

Regelmatig vis eten is goed voor onze gezondheid, maar voor het milieu kan al die visvangst schadelijk zijn. Bovendien kan de visstand in het gevaar komen door overbevissing. Kies daarom voor duurzame vis. Dan kies je voor minder belasting van het milieu en een gezonde visstand.

Lekkere gerechten met duurzame vissoorten
© Pixabay.com

Hoe herken je duurzame vis?
Duurzame vis herken je aan het MSC-keurmerk (voor wildvangstvis) en ASC-keurmerk voor verantwoorde kweekvis. Deze keurmerken vind je in de supermarkt op de verpakking. Zie je ze bij de visboer niet staan? Dan kan je er gewoon naar vragen.

Onder andere deze vissoorten zijn met deze keurmerken te koop:
• Haring
• Schol
• Koolvis
• Zalm
• Makreel
• Tonijn

Recepten met duurzame vis
Hieronder vind je drie recepten met vis die niet alleen lekker, maar ook duurzaam zijn.

Recept 1: Romige curry met koolvis
Ingrediënten voor vier personen:
• 400 gram koolvis
• 4 tomaten
• 1 rode paprika
• 1 ui
• 3 knoflookteentjes
• 2 eetlepel currykruiden (bijvoorbeeld Thaise rode curry kruiden)
• 250 ml kokosmelk
• Olie om in te bakken
• Zout en peper naar smaak

Zo maak je dit gerecht:
1. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Geen knoflookpers bij de hand? Snijd de knoflook dan gewoon heel fijn.
2. Snijd de tomaten en de paprika in kleine blokjes.
3. Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit de uitjes aan.
4. Voeg na een paar minuten de knoflook en de currykruiden toe en bak even goed mee. Schep regelmatig om zodat de kruiden niet aanbranden.
5. Voeg de tomaten- en paprikablokjes toe. Doe ook de kokosmelk in de pan.
6. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten koken. Breng op smaak met wat peper en zout.
7. Snijd de koolvis in de tussentijd in flinke stukken. Zo’n twee centimeter is een goede richtlijn.
8. Voeg de koolvis toe aan de curry en laat het geheel nog 15 minuten kook.

Tip 1: Serveer met noedels of rijst. Bloemkoolrijst is ook een goede optie!
Tip 2: Houd je van pittig? Voeg dan een fijngesneden pepertje toe. Dit kan samen met de knoflook en de kruiden toegevoegd worden.

Recept 2: Haring-komkommertoastjes
Ingrediënten voor vier personen (als je het als hapje serveert):
• Een komkommer
• 3 haringen
• ½ ui
• 3 middelgrote augurken (of 6 kleintjes)

Zo maak je dit gerecht:
1. Was de komkommer en snijd in dikke plakken. Leg de plakken op een bord.
2. Haal de twee helften van de haring uit elkaar en snijd iedere helft in vier stukken.
3. Snijd de ui en augurk fijn.
4. Leg op iedere komkommerplak en stuk haring.
5. Schep op ieder stukje haring wat ui en augurk.

Tip 1: dit receptje is leuk om als hapje te serveren voor bezoek, maar je kan er ook prima mee lunchen!
Tip 2: met komkommer is dit receptje extra gezond, maar je kan de komkommerplakjes natuurlijk ook vervangen door toastjes.

Lekkere gerechten met duurzame vis
© Pixabay.com

Recept 3: Romige pasta met zalm
Ingrediënten voor vier personen:
• 400 gram pasta
• 4 zalmfilets
• 400 gram broccoli
• 3 knoflookteentjes
• 200 ml kookroom
• 1 tl oregano
• 1 tl gedroogde chilivlokken
• Olijfolie
• Zout en peper naar smaak

Zo maak je dit gerecht:
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook of stoom deze gaar.
3. Strooi royaal zout en peper over de zalmfilets.
4. Verhit de olijfolie in een flinke koekenpan of hapjespan.
5. Leg de zalmfilets in de pan en bak 5 minuten aan een kant. Draai ze om en bak de andere zijde ook nog 3 minuten.
6. Haal de filets uit de pan en leg ze even apart.
7. Bak in dezelfde pan de knoflook aan in wat olijfolie. Voeg zout, peper, oregano en chilivlokken toe. Bak dit heel kort aan en voeg vervolgens de kookroom toe.
8. Breng de room op temperatuur en voeg de broccoliroosjes en de zalm toe. Laat even goed doorwarmen.
9. Schep de pasta op vier borden en verdeel de zalm en broccoliroomsaus hier overheen.

2 reactie op “Lekkere gerechten met duurzame vissoorten

  1. Arne

    Huh? Zijn zalm en tonijn geen bedreigde vissoorten?

    1. Jill

      Sommige soorten van tonijn wel, maar andere niet. En voor zalm: kijk naar het label. Op de website van het WWF kun je ook veel informatie vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *