Maatschappij

Beroepen waarmee je de wereld kunt verbeteren

Een groot deel van de week brengen we door op het werk. Daarom is het belangrijk om een job te kiezen waar je gelukkig van wordt. Onderzoek wijst uit dat mensen meer werkplezier hebben als ze het gevoel hebben iets bij te dragen aan de wereld. Welke beroepen kun je het beste kiezen als je de wereld wilt verbeteren?

Beroepen waarmee je de wereld kunt verbeteren
© Pixabay.com

Zorg

Bij beroepen waarbij je echt iets kunt betekenen voor mensen, denk je al snel aan de zorg. Artsen en verpleegkundigen zetten zich dag en nacht in om zieke en kwetsbare mensen te helpen. Wel maakt het uit welke specialisatie je kiest binnen de zorg. Als noodarts in vluchtelingenkampen zul je misschien meer het gevoel hebben de wereld te verbeteren dan als plastisch chirurg in een privékliniek.

Ben je sterk in bètavakken en wil je graag iets betekenen voor de geneeskunde, maar lijkt het patiëntcontact je niets? Kies dan voor een beroep in de technische geneeskunde of biomedische wetenschap. Met deze jobs kun je een verschil maken voor het hele vakgebied.

Ben je juist heel goed met mensen, maar is het medisch handelen niet jouw ding? Kijk dan eens naar een beroep in de geestelijke gezondheidszorg, zoals psycholoog of maatschappelijk werker.

Law and order

Politieagent is misschien niet altijd het meest dankbare beroep, maar als agent draag je wel bij aan een betere wereld. Sta je liever een verdachte van een misdrijf bij dan dat je hem of haar arresteert? Dan is de advocatuur meer iets voor jou. Als advocaat ben je een belangrijke factor in het recht op een eerlijk proces.

Als je juist niet graag voor één partij werkt, kun je kiezen voor een job als mediator. Bemiddeling wordt gebruikt in het strafrecht, waarbij je als bemiddelaar het slachtoffer en de dader samenbrengt om te praten over wat er gebeurt is en hoe de dader mogelijk zaken kan herstellen richting het slachtoffer. Bemiddeling wordt ook gebruikt op andere terreinen dan strafrecht, bijvoorbeeld bij conflicten op het werk of bij echtscheidingen.

Ben je meer technisch aangelegd? Dan past werken in het forensisch onderzoek misschien bij jou. Dit zijn de beroepen die we kennen uit tv-programma’s als CSI, zoals onderzoek naar vingerafdrukken en DNA-materiaal gevonden op een plaats delict. Zo help jij met het oplossen van misdrijven.

Beroepen waarmee de wereld kunt verbeteren
© Pixabay.com

Onderwijs

Kinderen en jongeren zijn de toekomst van onze wereld en juist daarom kun je in het onderwijs een groot verschil maken. Werken in het onderwijs is meer dan alleen kennis overbrengen. Als docent ben je ook een opvoeder en steunfiguur voor je leerlingen. Je hebt een signaleringsfunctie voor kinderen die vastlopen of een onveilige thuissituatie hebben.

Niet alleen in het regulier onderwijs, maar ook in het religieus onderwijs kun je bijdragen aan een betere wereld. Zeker voor jongeren en jongvolwassenen die zoekende zijn in zingevingsvragen kun je een belangrijk tegenwicht bieden aan radicalisering.

Politiek

Tenslotte kun je natuurlijk ook proberen om als volksvertegenwoordiger de wereld rechtstreeks te verbeteren via de wet- en regelgeving. Op het niveau van landelijke en Europese politiek heb je meer invloed op de wereld, maar zul je ook veel moeten samenwerken en compromissen moeten sluiten.

Wil je geen compromissen sluiten over jouw wereldvisie? Overweeg dan een baan bij goede doelen, hulporganisaties of NGO’s. Zo kun je van wereldverbeteren jouw beroep maken!

1 reactie op “Beroepen waarmee je de wereld kunt verbeteren

  1. Annick

    Helaas verbeteren de meeste politici de wereld niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *