Milieu

Modebewust en milieubewust: zo doe je het

Er komt steeds meer kritiek op fast fashion. Al die snel wisselende collecties en goedkope kleding die vaak al snel achterin de kledingkast belandt. Zo ontzettend zonde en slecht voor het milieu. Gaan mode en milieubewust dan niet samen? Zeker wel. In dit artikel geven we je 5 tips om modebewust en milieubewust te combineren.

Modebewust en milieubewust zo doe je het
© Pixabay.com

1: Koop tweedehands
Omdat we met z’n allen zoveel kleding kopen, wordt er ook veel tweedehands verkocht. Soms is de kleding amper of zelfs helemaal niet gedragen. Je kan de tweedehands kledingwinkeltjes induiken of online shoppen. De keuze is enorm. Zo bespaar je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Om milieubewust te shoppen, raden we je aan om niet allerlei kleine pakketjes te bestellen. Bestel liever een groot pakket bij dezelfde aanbieder. Dat scheelt inpakmateriaal en vervoer.

2: Geef je kleding een tweede leven
Koop niet alleen tweedehands, verkoop je overtollige kleding zelf ook. Of nog beter: doneer het aan mensen die het goed kunnen gebruiken.

3: Kies voor duurzame stoffen
Steeds meer kleding wordt van synthetische stoffen gemaakt. Kijk in de gemiddelde kledingwinkel maar eens op de etiketten. Deze stoffen zijn niet goed voor het milieu en er zijn aanwijzingen dat sommige stoffen ook voor onze gezondheid schadelijk kunnen zijn.

Kies liever voor duurzame materialen. Goede voorbeelden hiervan zijn biologische wol, bamboe, lyocell, linnen, hennep, biologische katoen. Dit zijn allemaal natuurlijke materialen, die ook nog eens comfortabel zijn om te dragen.

Daarnaast is er ook een synthetisch materiaal dat we kunnen aanraden als milieubewust: PET-polyester. Dit is namelijk gemaakt van gerecyclede flessen. Het is vooral populair om jassen van te maken.

4: Koop minder
Om het milieu te ontlasten doen we er goed aan om minder kleding te kopen. En dat hoeft zeker niet lastig te zijn. Want laten we eerlijk zijn: hoeveel kleding hebben we nu eigenlijk nodig? Hoeveel shirts of jurken heb je in je kast hangen die je al een jaar niet aangehad hebt?

Modebewust en milieubewust
© Pixabay.com

Koop daarom minder kleding. Kies de kleding die je wel koopt bewust uit. Deze tips helpen je hierbij:
• Doe geen impulsaankopen. Spreek met jezelf een bedenktijd af voor iedere aankoop.
• Houd een no-buy-year. Een jaar waarin je helemaal geen kleding koopt. Een goede optie voor als je vermoedt dat je een beetje shopverslaafd bent.
• Ga bij iedere aankoop na hoeveel soortgelijke items je al hebt.
• Denk voor je iets koopt na over of het past bij de kleding die je al hebt. Een gave rok die eigenlijk nergens bij staat, blijf toch ongebruikt in je kast hangen. Of je koopt er nog een top bij, die je eigenlijk niet echt nodig hebt.
• Spreek met jezelf een maximum aantal kledingstukken af dat je mag hebben. Wil je een nieuw kledingstuk aan je garderobe toevoegen, dan moet je eerst wat doneren of verkopen.

5: Voorzichtig met modetrends
Modetrends wisselen elkaar in rap tempo af. Die trui die nu een echte must-have is, hangt volgend seizoen waarschijnlijk vergeten achterin je kast. Wees daarom voorzichtig met het kopen van trenditems.

Wil je jouw outfit toch modebewust maken? Koop dan alleen kleinere trenditems. Bijvoorbeeld kleine accessoires. Voor grotere items zoals jassen, tassen, broeken en schoenen raden we je aan om voor tijdloze items te gaan die je jarenlang kan dragen.

1 reactie op “Modebewust en milieubewust: zo doe je het

  1. Jenna

    Kan milieubewust omgaan met kledij geen modetrend worden? Een trend die elk jaar terug komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *