Milieu

10 tips om energiezuinig, maar toch comfortabel te wonen

Besparen op onze energierekening willen we allemaal wel, maar we willen liever niet inleveren op ons wooncomfort. Gelukkig hoeft dat ook niet: in dit artikel zetten we tien tips voor je op een rij om energiezuinig, maar toch comfortabel te wonen.

10 tips om energiezuinig, maar toch comfortabel te wonen
© Pixabay.com

1: Weg met sluipverbruik
Sluipverbruik is ontzettend zonde en kan per apparaat oplopen tot tientallen euro’s per jaar. Zet apparaten die je niet gebruikt dus echt uit, en niet stand-by. Haal stekkers zoveel mogelijk uit het stopcontact. Zeker van opladers. Die gebruiken namelijk flink wat energie, ook als er geen apparaat aan zit. Voel maar eens hoe warm zo’n oplader kan worden. In plaats van telkens alle stekkers in en uit het stopcontact doen, kan je ook voor een stekkerdoos met schakelaar kiezen. Daarmee schakel je gemakkelijk de stroom van meerdere apparaten uit.

2: Spleten en kieren dichten
Via spleten en kieren gaat enorm veel warmte verloren. Om je huis comfortabel warm te krijgen ondanks deze tocht, moet je flink stoken. Controleer daarom je hele huis op spleten en kieren en dicht deze. Bijvoorbeeld door ze dicht te kitten of met behulp van tochtstrips.

3: LED-lampen
LED-lampen zijn een goed voorbeeld van weinig moeite, veel resultaat. Daar houden we van. LED-lampen zijn wel wat duurder in aanschaf, maar het prijsverschil verdient zich al snel terug. LED-verlichting verbruikt namelijk 85% minder dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Ook gaan LED-lampen aanzienlijk langer mee. Je kan er tot wel negen keer langer mee vooruit.

4: Gebruik minder water
We gebruiken veel water. Als het om warm water gaat, schiet hierdoor ook de energierekening omhoog. Bespaar daarom op je water gebruik. Bijvoorbeeld door energiezuinige douchekoppen en kranen. Ook een energiezuinige wasmachine en vaatwasser maakt een groot verschil. Ga ook even na wat het energiezuinigste programma op het apparaat is, en gebruik dit zoveel mogelijk.

5: Zuinige apparaten
Schaf je nieuwe apparaten aan? Let dan altijd op het energielabel en ga voor een zuinige variant. Dit kan wat meer kosten, maar het verschil verdien je gemakkelijk terug. Zeker bij apparaten die je vaak gebruikt. Als je apparaten hebt staan die veel energie verbruiken, kan het lonen om deze te vervangen door een nieuw een energiezuinig apparaat. Ook als het apparaat op zich nog prima werkt.

10 tips om energiezuinig, maar toch comfortabel wonen
© Pixabay.com

6: Gebruik een energieverbruiksmeter
Over energieverbruik van apparaten gesproken. Gebruik een energieverbruiksmeter om erachter te komen welke apparaten bij jou thuis de echte energievreters zijn.

7: Gezellig bij elkaar
Zitten jij en je gezin of huisgenoten verdeeld over vier kamers? Dan brandt er in vier kamers licht. Vier keer zoveel dan nodig is. Ga daarom gezellig bij elkaar zitten.

8: Verwarming aan? Deur dicht!
Gewoon de deuren dicht doen. Dat lijkt nogal een open deur, maar toch staan in veel huishoudens de deuren gewoon open als er verwarmd wordt. Houdt binnendeuren zoveel mogelijk gesloten en verwarm alleen de ruimtes waar jullie zijn.

9: Verwarmingstemperatuur
Zet de verwarming één graad lager. Dit verschil merk je nauwelijks, terwijl de energiebesparing flink kan oplopen. ’s Nachts kan je de verwarming het beste op 15 graden zetten.

10: Hang je was op
De droger vreet stroom. Hang je was daarom zoveel mogelijk op. Is de lucht in huis droog? Zet je wasrekje dan binnen. Als je een hoge luchtvochtigheid in huis hebt, kan je de was beter buiten hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *