Ons lichaam omvat plus minus 640 spieren. Als diverse vezels van de spieren plotsklaps samentrekken, krijg je krampen. Ook wel spasmen genoemd. Deze hevige pijnscheuten kan je over heel je lichaam krijgen: je tenen, je kuiten, je benen of billen. Door de band genomen krijg je een kramp na een zware geleverde inspanning, maar je kan ook een kramp ‘s nachts in bed krijgen dat je opspringt van de pijn.
Maar waar komen krampen nu vandaan?
De oorzaken van krampen zijn velerlei en in sommige gevallen is er zelfs geen overduidelijke reden. Daarom kan het ook jan en alleman overkomen. Zo kan stress zowel overdag als ‘s nachts spierkrampen teweegbrengen. Krampen in de nek, schouderbladen of armen vinden vaak een oorzakelijk verband met je werksituatie. Een te zware belasting of een verkeerde zithouding voor je pc scherm. Uiteraard zijn er ook aandoeningen die krampen in de hand werken. Denken we maar aan constipatie of menstruatiekrampen bij de vrouwen.
Waarom krijgen sporters vaak meer krampen?
Sportfanaten hebben vaker met krampen af te rekenen als ze een paar minuten na het eten sport beoefenen. Dit heeft te maken met de bloedstroming die naar de maag pompt. Hierdoor krijgen de overige spieren minder zuurstof aangereikt. Topsporters verliezen zout, mineralen en vocht door overmatig te zweten. Een combinatie van deze symptomen ligt aan de basis van spierkrampen. Voedingssupplementen zoals kalium, magnesium en calcium voorkomen krampen.
Hoe voorkom je krampen: enkele tips
Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon
Om perfect te functioneren hebben je spieren energie nodig. Eet gebalanceerd met voldoende fruit en groenten. Vooral calcium, natrium, kalium magnesium en glucose zijn belangrijke voedingsmiddelen.
Stop meteen met roken
Een grote boosdoener die krampen veroorzaakt is roken. Probeer hiermee te stoppen.
Neem voldoende vocht op
Het minimum dat wordt aanbevolen is dat je 1,5 liter moet drinken. Wanneer je wil gaan sporten, drink dan een halve liter water op voorhand. Voor elke drie kwartier dat je aan lichaamsbeweging doet, heeft je lichaam plus minus een halve liter water extra nodig. Het risico op krampen wordt verhoogd door dehydratie.
Drijf je sportniveau stelselmatig op
Bouw stelselmatig je sportoefeningen op. Start met een warming-up van de spieren en sluit je training af met cooling-down. Zo blijf je je krampen te slim af. Je spieren gaan ook zich meer ontspannen als je tussen de oefeningen een lichte stretching doet. Geef je lichaam en spieren een paar dagen rust na een doorgedreven training.
De sportkledij mag niet te strak zijn
De aankoop van een goede sportbroek die niet te strak zit, zal krampen aan de spieren zeker helpen vermijden.
Slaap op je zij om spierkrampen te voorkomen
De lighouding in bed voorkomt eveneens krampen. Op je zij liggen met de knieën een beetje opgetrokken is het beste. Maak dat het beddengoed niet te strak is aangespannen.
Wat te doen bij een kramp?
Tracht de spier die verkrampt is, te stretchen. Als je de spier een beetje uitrekt, zal die automatisch opnieuw een ontspannen houding aannemen. Je kan ook de plek masseren waar de kramp zich situeert. Duw eerst zachtjes om vervolgens de druk te verhogen wanneer de pijn stelselmatig vermindert. Vul meteen je tekort aan vocht aan door voldoende water te drinken. Pikant detail: kinderen vanaf 4 jaar hebben soms ook last van groeikrampen.
Stretchen voor en na het sporten is heel belangrijk.