Maatschappij

Overspel: het einde van de relatie of een nieuwe start?

De televisieprogramma’s vliegen om je oren. Torenhoge kijkcijfers voor de populaire nieuwszenders doordat stellen de behoefte hebben om hun liefde op de proef te stellen. Is de liefde echt of is het maar van tijdelijke kracht? Het gebeurt niet alleen in series want ook komt het steeds meer in het dagelijks leven voor (of wordt het nu meer naar buiten gebracht?). Stellen die verliefd worden op een ander, de relatie beëindigen en vervolgens met een frisse start een nieuwe toekomst ingaan met elkaar. (Ver)geven en nemen. De meningen zijn hierover verdeeld en hieronder kun je het e.e.a lezen over de liefde. Hoe sta jij hierin?

Overspel het einde van de relatie of een nieuwe start
© Pexels.com

Verliefd worden

Hoe word je nu eigenlijk verliefd? Wat doet precies de vonk overslaan tussen twee mensen? Dit is lastig te zeggen, maar wetenschappers krijgen er wel steeds meer grip op. Lust, verliefdheid en hechting worden namelijk op verschillende plekken in het brein in gang gezet. Het ‘lustcentrum’ zoekt naar spanning, het ‘verliefdheid centrum’ zorgt ervoor dat we onze aandacht voor een langere tijd op een bepaald persoon kunnen vasthouden en het ‘hechting centrum’ zorgt ervoor dat we dermate lang bij deze persoon blijven dat er nakomelingen uitkomen. Vaak vinden partners elkaar met dezelfde etnische en sociale achtergrond, vergelijkbare intelligentie, opleiding en aantrekkelijkheid. Vaak is de kans groot dat je al bij elkaar in de buurt woont, wat de kans groot maakt dat jullie elkaar zullen vinden. Het ‘lustcentrum’ zoekt dus naar spanning, spanning bij een andere partner waarbij een vaderschapstest soms cruciaal en doorslaggevend kan zijn.

Een groot misverstand

Wist je dat het een groot misverstand is dat tegengestelden elkaar aantrekken? Natuurlijk vallen de verschillen meer op dan de overeenkomsten, maar juist de overeenkomsten zorgen ervoor dat we ons aangetrokken blijven voelen en bij elkaar blijven. We worden vaak meer gedreven door herkenning dan door het onbekende en we vinden mensen die qua persoonlijkheid als uiterlijk op ons lijken interessanter. Ondanks dat de liefde zo eenvoudig klinkt, zijn er verschillende redenen van mensen om te kiezen voor overspel. Hierbij is het gebrek aan intimiteit en positieve aandacht vaak de boosdoener om te kiezen voor iemand anders. Vreemdgaan betekent vaak spanning en sensatie, een soort afleiding in de dagelijkse sleur. Ondanks dat je misschien wel een fantastische partner hebt, kan overspel zorgen voor nieuwe levensenergie. Energie die je op dat moment even mist in je eigen relatie.

Overspel het einde van de relatie of een nieuwe star
© Pexels.com

Overspel in de liefde

In onze jeugd koppelen we gevoel van liefde en lust aan bepaalde mensen. Vanuit daar ontstaat ‘jouw type’. Deze gevoelens worden telkens opgeroepen door mensen die aan dat beeld voldoen. Wat als je nu net de liefde van je leven hebt gevonden, maar verliefd wordt op een ander? Dit kan voorkomen en betekent niet voor iedereen het einde van de relatie. Waar in het begin van een relatie de lust de overhand neemt, gaat naarmate je langer in een relatie zit de liefde overheersen. Als de gelegenheid zich voordoet, kan het zijn dat iemand vreemd gaat om deze ‘lust’ weer te ervaren. Ben je op dit punt aangekomen? Onderzoek dan samen met je partner deze verlangens en kijk of je hier echt wat mee wilt ondernemen. Open en eerlijke communicatie zijn de keys tot een goede relatie. Vreemdgaan hoeft niet altijd als een afwijzing naar jou te betekenen, want zelfs geweldige seks kan dodelijk zijn voor je relatie.

Een ding mag duidelijk zijn, elke (mislukte) relatie, elke ervaring die je samen deelt en de problemen die je doorstaat en overwint, brengt je weer dichter bij elkaar (of bij je droomman).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *