Geest

Verminder stress met deze 4 tips

Stressvolle situaties zijn er nou eenmaal in ons leven. Iedereen ervaart deze en de reactie van ons lichaam hierop is heel natuurlijk en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk. Ons lichaam reageert namelijk op gevaar, om in geval van nood snel energie vrij te maken zodat we kunnen vechten of vluchten. Het verschil is alleen dat bij langdurige stress ons lichaam op die alerte modus blijft staan en niet snel zakt naar het standaard niveau zoals dit wel hoort. Stress zelf is vaak niet het probleem, maar de manier hoe je ermee omgaat is wel van belang of je er daadwerkelijk last van ondervindt of niet.
Gelukkig zijn er wel manieren die je kunt toepassen om stress te verminderen. Deze zijn omgezet in vier tips.

Verminder stress met deze 4 tips
© Pixabay.com

Tip 1: Verzorg je lichaam

Je lichaam zorgt voor energie die je nodig hebt tijdens stressvolle situaties. Het is dan ook belangrijk dat je je lichaam de juiste middelen geeft die het nodig heeft. Zie je lichaam als een batterij die je op tijd moet opladen. Je lichaam verzorg je het beste door het voldoende slaap, de juiste voeding en beweging te geven. Dus zorg dat je voldoende rust en slaapt krijgt, als is het maar een uurtje meer. Eet natuurlijke en gezonde voeding en beweeg. De beweging kan in allerlei vormen zijn: fitness, wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen, yoga enzovoorts. Zoek welke vorm van beweging je leuk vindt en ga dit doen, eventueel samen met je partner of een vriend(in).

Tip 2: houd focus

Onrust en stress ontstaan op het moment dat je meerdere dingen tegelijk wilt doen en daardoor eigenlijk alles maar half doet en niet afmaakt. Het geeft geen voldoening en zorgt voor chaos. Kijk daarom per week of per dag wat je gedaan wilt krijgen en zorg dat je met één taak tegelijk bezig bent. Ga voor zo min mogelijk afleiding, zodat jij alle aandacht kunt geven aan die ene taak. Koppel hier een tijd aan (bijvoorbeeld een uur), neem even pauze en ga dan weer door met het volgende tijdsblok vol focus.

Verminder stress
© Pixabay.com

Tip 3: ken je persoonlijke valkuilen

Je kunt het beste stress verminderen op het moment dat je weet waar je stress of spanning van krijgt. Is het omdat je niet goed je grenzen durft aan te geven? Durf je geen nee te zeggen? Of ben je bang om te falen? Ga bij jezelf na waardoor de stress ontstaat op het moment dat je dit voelt in je lijf. Op deze manier word je meer bewust van de patronen in je gedrag waardoor die stress blijft aanhouden of telkens weer opnieuw komt.

Tip 4: zoek wat jou energie geeft

Ieder persoon is anders en iedereen krijgt weer ergens anders energie van. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor datgene waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Zo haal je je gedachten weg bij de stress en kan je eigen lichaam weer opladen. Je kunt denken aan; meditatie, lezen, lopen door de natuur, muziek maken of luisteren, sporten, puzzelen of yoga. Er zijn natuurlijk talloze activiteiten die je kunt bedenken, maar het belangrijkste is dat jij je er goed en kalm door voelt. Op die manier kun je ook beter de stressvolle situaties hanteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *