Geest

Beter slapen

Slaap is een belangrijk en zelfs onmisbaar deel van ons leven. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat onze batterijen opgeladen zijn en zorgt voor een fysiek en mentaal evenwicht. Jammer genoeg is een goede nachtrust niet iedereen gegeven. Een schrikbarend aantal mensen kampt met een chronisch slaaptekort en nog veel meer landgenoten hebben bepaalde periodes waarin ze de slaap niet vatten. Kamp je met een dergelijke problematiek? Dan wil je natuurlijk vooral weten hoe je dat doorbreekt. Hier zijn alvast een paar tips.

Beter slapen
© Pixabay.com

Ga voor routine

Een belangrijke trigger voor aandoeningen zoals insomnia of minder extreme varianten is een onregelmatig levensritme. Ga je elke avond op een ander uur slapen of sta je op een ander uur op? Dan kan dit slapeloosheid veroorzaken. De eerste stap om terug als een roos in slaap te vallen is dan ook routine opbouwen. Ga elke dag rond hetzelfde uur slapen en sta elke dag rond hetzelfde uur op.

Sport ‘s avonds

Sporten is een uitstekende manier om je lichaam moe te maken en dat bevordert een goede nachtrust. Ideaal is om in de vroege avond je fysiek af te peigeren.

Eet niet te laat

Een lichaam dat nog actief is op het moment dat je onder de lakens kruipt is ook een lichaam dat niet kan slapen. Zorg er dus voor dat er geen processen in jouw lijf meer bezig zijn. Dat betekent in de praktijk dat je best geen vast voedsel binnenspeelt in de 2 à 3 uur voor het slapen gaan. Daarnaast valt het natuurlijk ook af te raden om producten met cafeïne of nicotine in te nemen. Hetzelfde geldt overigens voor een sterke thee of alcohol. Alcohol geeft je misschien het gevoel dat je sneller de slaap vat, maar dat is een fout idee. Daarenboven zorgt op een dergelijke manier alcohol misbruiken voor veel problematiek op langere termijn.

Ga even ontspannen

Een ontspannen lichaam is een lichaam dat kan slapen. Probeer dan ook een uur voor je gaat slapen even te ontspannen. Een korte wandeling, een massage of zelfs seks kan hiervoor een goed middel zijn. Probeer jouw ontspanning wel niet te zoeken bij bronnen die licht uitstralen. Tv, computer, smartphones of een tablet zijn dus uit den boze.

Beterslapen
© Pixabay.com

De juiste setting

Naast zelf dingen aan jouw levensstijl aanpassen kan je ook de setting van jouw nachtrust aanpassen. Een goede nachtrust kan je doorbrengen in een donkere slaapkamer met een neutraal, naar koel neigend klimaat. Zorg er wel voor dat jouw slaapkamer goed geventileerd is. Daarenboven is het belangrijk om jouw slaapkamer ook uitsluitend te gebruiken voor de nachtrust en/of seks en niet als werkkamer. Dit wel doen zorgt er onbewust voor dat je wakker blijft en aan andere dingen blijft denken.

Ken je slaaphouding

Iedereen heeft een welbepaalde slaaphouding waarin hij/zij het best kan slapen. Het is dan ook een goed idee om op onderzoek uit te gaan naar de slaaphouding die voor jou werkt. Pas als je deze kent kan je ook zelf bewust de beslissing maken om deze houding op te zoeken.

En als dat niet helpt?

Er zijn heel wat methodes die je kunt uitproberen om jouw slaapproblematiek onder controle te houden. Helpt dat allemaal echter niet? Twijfel dan geen moment en ga voor slaaptherapie. Slaap is te belangrijk om aan het toeval over te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *