Geest

Iedereen kan aan yoga doen

In een tijdperk waarin alles razendsnel gaat en overspannenheid meer regel is dan uitzondering, is er veel behoefte aan ontspanning. Kunnen we dat nog wel, ontspannen? De één heeft er geen moeite mee om na een dag vol prikkels, deadlines, targets, communicatie en andere stressfactoren heerlijk onderuit te zakken en alles van zich af te zetten. Anderen hebben er meer moeite mee om zo’n drukke dag te verwerken en zoeken een uitlaatklep. Yoga is één van de populairste manieren om bij zinnen te komen.

Iedereen kan aan yoga doen
© Pixabay.com

Yoga in het kort

Iedereen kan aan yoga doen. Gelukkig maar. De naam ‘ýoga’ is afkomstig uit het Sanskriet. Het oorspronkelijke ‘Ýuj’ staat voor verbinding: de verbinding tussen lichaam en geest. Er zijn verschillende opvattingen, maar over één ding is men het eens: het gaat vooral om bewustwording, het zien en voelen wie en wat je echt bent. De moderne mens heeft daar veelal geen idee van. Yoga helpt daarbij. Het maakt lichaam en geest flexibel, weerbaarder. Hoewel de term beelden oproept van hippe, slanke en lenige meisjes die graag goede sier maken op social media, is yoga er voor iedereen. Het is geen wedstrijd, geen sport, dus niet prestatiegericht. Het zijn oefeningen waar de houding (de asana) specifiek is gericht op het beter laten functioneren van spieren, gewrichten, bloedvaten, organen, evenwicht en zenuwstelsel. En dat allemaal leert een mens op den duur beter en sneller te ontspannen. Dik of dun, lang of kort, zwaar of licht -dat maakt niets uit.

Iedereen kan yoga doen
© Pixabay.com

Draai de zaken om

En in deze tijd is het zeer belangrijk om de stress een plek te geven. Een mens moet leren relativeren. De hele dag wordt men lastiggevallen door collega’s, managers, klanten en niet te vergeten onze sociale contacten. De telefoon staat nooit stil. Daar zijn we zelf debet aan: we staan het de samenleving toe om ons te kidnappen in verstikkende stress. We leggen onszelf veel te veel op. Wanneer yoga dan als medicijn moet dienen, ben je eigenlijk al te lang verkeerd bezig. Maar het is nooit te laat, natuurlijk. Behalve gezond voor het lichaam, is yoga een manier om je anders te leren denken. Cabaretier Theo Maassen vertelde ooit over een zojuist geïnstalleerde glazen douchecel. De monteur zei tegen hem: “je moet wel elke keer na het douchen het glas schoonmaken, anders ontstaat er kalkaanslag”. Maassen diende hem van repliek met het omgekeerde: “Nou, ik heb dan wel kalkaanslag in de douche, maar anders moet ik elke keer het glas schoonmaken!”. Dat is de essentie van het denken waar je naartoe moet. Yoga helpt je op een dergelijke manier te denken. Niet direct; een cabaretier zal zelden worden aangehaald tijdens een yogales. Maar vanuit een ontspannen gemoedstoestand leer je wel om logischer te denken. Vaak is dit dus een kwestie van de zaken simpelweg omdraaien.

Vrijer en logischer denken is de sleutel tot bewustwording. Probeer daarom eens een yogales. Dit hoeft niet per se in een zaaltje met allemaal vreemden. Op internet staan tal van filmpjes die het mogelijk maken om thuis aan yoga te doen. Zo vaak je wilt. Het enige dat je nodig hebt is makkelijke kleding en een matje. En een goed werkende internetverbinding. En dan kun je aan de slag. Yoga is er immers voor iedereen.

1 reactie op “Iedereen kan aan yoga doen

  1. Samuel

    Yoga is ook goed voor je spieren. Je hoeft niet dubbel te plooien. Als je de stretching voelt, ook al kun je maar een heel klein beetje doorbuigen, dan is dat voor jou al goed. Elk op zijn eigen niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *