Geest

Je eerste stappen in het mediteren

Je hebt waarschijnlijk al vaak over meditatie gehoord maar zelf ben je er nog niet toe gekomen. Hoe dan ook is mediteren één van de eenvoudigste manieren om stress te verminderen. Je hoeft helemaal geen wetenschapper te zijn of hoog geschoold om de techniek aan te leren. Wat is mediteren en welke voordelen brengt het jou? Hoe kom je weer in balans met jezelf en het leven dat je leidt of lijdt? Laat je in dit artikel meevoeren naar de plek in jezelf waar je de nodige rust kunt vinden.

Je eerste stappen in het mediteren
© Pixabay.com

Waarom mediteren goed voor je is
Iedereen heeft last van een jachtig en gehaast leven waarin er meer ‘moeten’ dan ‘mogen’ bestaat. Dit heeft nadelige gevolgen voor ons stress systeem en daarom is het aan te raden om, op regelmatige basis, uit deze hectiek te ontsnappen. Vaak zoeken mensen de rust op in de natuur en, ook al is dit een prima manier om tot jezelf te komen, toch blijft het een zoeken naar soelaas buiten jezelf. Innerlijke rust vind je enkel terug in jezelf en daarbij kan mediteren een prachtig hulpmiddel zijn. Je hoeft geen uren in meditatie te gaan om positieve resultaten te ondervinden, zelfs een kwartiertje per dag kan voldoende zijn. In dit kwartiertje me-time kun je de stresshormonen tot bedaren brengen, dichter bij jezelf komen en je richten op herstel van eventuele ongemakken die je opgebouwd hebt door stress.

Mediteren zonder dat je het weet
Wedden dat je al vaker mediteerde zonder dat je het zelf besefte? Je kunt overal en altijd mediteren en meestal heb je het niet eens door. De momenten waarop je uiterst geconcentreerd bezig bent met iets, waarbij je de hele omgeving en zelfs de tijd vergeet, is ook een vorm van mediteren. Je hoeft echt niet in een lotus of andere ingewikkelde houding te gaan zitten om tot rust te komen. Onkruid wieden in de tuin, gefocust aan een tekening werken of aandachtig met iets anders bezig zijn is ook meditatief.

Je eerste stappen in mediteren
© Pixabay.com

Eenvoudig beginnen
Het kan best dat je faalangst hebt wanneer je begint met mediteren maar dat is nergens voor nodig. Iedereen kan het aanleren dus, waarom jij niet? De meest eenvoudige techniek om mee van start te gaan is de ademmeditatie en vermits je ademt, zal je deze vaardigheid snel onder de knie krijgen. Het is de bedoeling dat je ofwel rustig gaat zitten of je je rustig bezighoudt met een activiteit waarbij je niet gestoord kunt worden. Wees bewust van je ademhaling en concentreer je er op. Voel hoe de lucht naar binnen zuigt, hoe hij door je luchtpijp naar je longen gaat en wat het gevoel in je buik is. Er is niets anders op dit moment dan jij en je ademhaling. Adem zeven tellen in langs je neus en adem acht tellen weer uit via de mond. De gedachten die in je opkomen laat je hierbij zo snel mogelijk weer los. Vaak hoor je zeggen dat je tijdens het mediteren aan niets mag denken, maar dit is een misvatting en vooral als beginner ontzettend moeilijk. Indien je dit zou proberen, ben je meer bezig met het wegduwen van gedachten dan dat je de tijd neemt om tot rust te komen. Elke dag oefenen, beginnend met een paar minuutjes, zal je er al gauw van overtuigen dat mediteren een positief effect heeft op jouw welbevinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *