Milieu

9 soorten ‘afval’ die je nog kunt gebruiken

Upcycling, het geven van een nieuwe functie aan oude materialen, is hip. Kijk maar eens op Pinterest. Je vindt hele borden vol met ideeën. Ook jij kunt jouw afval een nieuw leven geven. Het is leuk en bovendien duurzaam! Gooi in ieder geval deze negen dingen niet langer weg:

9 soorten ‘afval’ die je nog kunt gebruiken
© Pixabay.com

1. Kurken
Met kurken kun je leuke dingen doen. Een oude tafel wordt bijvoorbeeld weer als nieuw, als je er een mooi patroon met kurken op maakt. Je kunt ook een leuke magneet maken, door de kurk een beetje uit te hollen, een vetplantje erin te zetten en er een magneetje op te plakken.

2. Blikken
Van blikken kun je leuke waxinelichtjeshouders maken. Verwijder het etiket, beschilder eventueel de buitenkant, maak er wat gaatjes in een patroon in (ster, bloem, et cetera) en je bent klaar. Ook leuk om cadeau te doen! Kinderen kunnen uren pret hebben met twee blikken met touw eraan, waar ze op kunnen lopen. Of maak je eigen ballengooitent.

3. Oude kleding
Van een oude trui kun je een heel leuk poezenmandje maken. Je hebt alleen wat garen en vulling nodig. En van een t-shirt kun je een heuse kattentipi maken. Je oude jeans kun je omtoveren in een leuke handtas of maak er een schort van. Handig in de keuken of in de tuin!

4. Wc-rolletjes
Wc-rolletjes zijn perfect knutselmateriaal voor kinderen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook kweekpotjes van maken. En wist je dat ze ook heel handig zijn om ongebruikte kabels netjes op te ruimen?

9 soorten afval die je nog kunt gebruiken
© Pixabay.com

5. Plastic flessen
Het is even wat werk, maar met plastic flessen kun je een prachtige verticale tuin maken. Of zelfs een heuse plantenkas. Wat eenvoudiger en sneller te realiseren is een sprinkler voor je tuin: maak wat gaten in een plastic fles en bevestig deze op je tuinslang.

6. Koffiedik
Tuinplanten als rozen en hortensia’s houden wel van een beetje koffiedik. Het werkt zowel als meststof en als ongediertebestrijder. En met koffiedik kun je ook krassen op meubels laten verdwijnen. Even goed inwrijven en afnemen met een schoon doekje.

7. Glazen potten
Glazen potten zijn ideaal om dingen in op te bergen. Pennen, potloden en andere spullen van je bureau geef je snel een plekje. Of ruim je schuur eens op en schroef het deksel van de pot vast onder een plank. In de pot kun je dan spijkers en schroeven doen. Je kunt ze ook als plantenpot gebruiken. En nadat je pot en deksel goed gereinigd hebt, kun je er bijvoorbeeld ingemaakte groenten, jam of chutneys in bewaren.

8. Eierdozen
Net als wc-rolletjes, zijn ook eierdozen prima knutselmateriaal en kun je er makkelijk kweekbakjes van maken. Verder kun je ze gebruiken om je lades te organiseren en zijn ze heel handig om verf in te doen als je hiermee aan de slag gaat.

9. Bananenschillen
Je schijnt de schil van een banaan te kunnen eten, maar als je dat niet zo’n aantrekkelijk idee vindt kun je de binnenkant van een bananenschil ook prima gebruiken om je schoenen te poetsen. Een in stukjes gesneden bananenschil kun je inzetten tegen bladluizen: begraaf wat stukjes rondom de plant waarin de luizen zitten. Of poets je kamerplanten eens op, door de schil over de bladeren te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *