Milieu

Milieuvriendelijk reizen: hoe doe je dat?

Alles wat je doet, wil je natuurlijk zo milieuvriendelijk mogelijk doen. Je hebt al alle huishoudelijk apparaten vervangen door AAA+ en je haalt enkel nog biologische producten in huis, maar hoe zit het met reizen? Je wilt natuurlijk wel nog gewoon op vakantie kunnen en zelfs al zou je dat afschaffen, hoe zit het dan met het reizen van en naar je werk? Kan dat ook wat milieuvriendelijker?

Milieuvriendelijk reizen hoe doe je dat
© Pixabay.com

Op de fiets
Gelukkig kan die vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden. Reizen kan inderdaad milieuvriendelijker. Dit is enigszins wel afhankelijk van hoe ver je moet reizen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat, als jij enkel naar de andere kant van de stad hoeft te ‘forenzen’, je dat gemakkelijker met de fiets doet, dan wanneer je naar een andere plaats moet. Ook kan een vakantie in eigen land de ultieme gelegenheid zijn om de avontuurlijke schoenen aan te trekken en er een fietsvakantie van te maken. Zelfs als je je buurlanden met een bezoekje wilt vereren is dat nog mogelijk. Hoe zit het nu als je iets verder weg wilt?

Auto en openbaar vervoer
Als je moet kiezen tussen de auto en het openbaar vervoer, gaat je voorkeur hoogstwaarschijnlijk uit naar de auto. Slecht nieuws: negen van de tien keer is dit niet beter voor het milieu. In plaats van dat iedereen in een aparte milieuvervuiler rondrijdt, is het beter dat we de auto in de garage laten staan en een milieuvervuiler, zoals een bus of een trein, delen. Zo wordt de CO2-voetafdruk van het openbaar vervoersmiddel verdeeld onder al zijn reizigers en kom jij thuis met een relatief kleine voetafdruk. Wil je toch graag met de auto, hanteer dan tips om zuinig te rijden of, nog beter, ga voor een zuinige auto. Ook kan het enorm schelen als je gaat carpoolen. Dit is niet alleen gezellig, maar ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Waarom zou je immers allemaal apart met de auto komen, als je de CO2-voetafdruk (en de benzineprijs!) kunt delen? Over delen gesproken, ook auto-delen is tegenwoordig zeer in trek en relatief milieuvriendelijk. Je hoeft dan niet eens meer een eigen auto te hebben! Als je op vakantie wilt kun je ook beter gebruik maken van het openbaar vervoer. Een lange rit met de auto, zeker als je misschien maar met zijn tweeën reist, is vanuit ecologisch oogpunt eigenlijk niet verantwoord, tenzij je die geweldige Tesla voor de deur hebt staan. Probeer dus met de trein te gaan. Kun je onderweg ook nog lekker slapen!

Milieuvriendelijk reizen
© Pixabay.com

Hoe zit het met vliegen?
Ja, hier zou je eigenlijk heel kort over kunnen zijn. Vliegen is gewoon absoluut niet milieuvriendelijk, hoe je het ook wendt of keert. Toch zijn er wel een paar kleine dingetjes waar je op kunt letten en wat je kunt doen om de CO2-voetafdruk te verkleinen of te compenseren. Zo kun je bijvoorbeeld beter voor een vliegtuigmaatschappij gaan die met grote vliegtuigen de lucht in gaat. Daar passen natuurlijk veel meer mensen in en daardoor blijft jouw voetafdruk op het milieu relatief klein. Ook zijn er bedrijven die je de mogelijkheid geven om jouw voetafdruk met betrekking tot het vliegen te compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten. Hier zul je wel een vergoeding voor moeten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *