Milieu

Zo verzorg je je huisdier op een ecologisch verantwoorde manier

Wie houdt er nu niet van huisdieren? Ze vrolijken ons op, bieden ons gezelschap en geven ons iets te doen. Is het houden van huisdieren ecologisch? Nee, niet echt. Natuurlijk zal dat de meeste mensen niet stoppen om alsnog een dier in huis te halen; je wilt eigenlijk gewoon niet zonder leven. Als je het toch zo ecologisch mogelijk wilt houden, kijk dan of je een van de volgende tips kunt gebruiken.

Zo verzorg je je huisdier op een ecologisch verantwoorde manier
© Pixabay.com

Welke dieren belasten het milieu het meest?
Het zal je niet verbazen dat honden, katten en andere vleeseters het meest belastend zijn voor het milieu. Toch zal je waarschijnlijk niet snel om die reden voor een konijn gaan in plaats van een Fikkie of Minoes. Ook tropische vissen en terrariumdieren hebben een grote impact op het milieu, maar dit heeft te maken met de huisvesting en niet met de dieren zelf.

De aanschaf
Zit je erover te denken om (nog) een hond aan te schaffen? Als je niet bepaald een voorkeur hebt voor een maat, kun je, met het oog op het milieu, het beste voor een kleine viervoeter gaan. Die eten minder en hebben minder medicijnen nodig (ook goed voor de portemonnee). Als je graag een grote hond wilt, is dat natuurlijk nog geen reden om voor een kleinere te gaan. Toch kun je ook dan ecologisch te werk gaan. Haal bijvoorbeeld je hond uit het asiel. Op deze manier hoeft er geen nieuw hondje uit een nest te worden gehaald, maar ga je een hond verzorgen die deze verzorging toch al nodig had. Bovendien maak je de hond er ook nog eens hartstikke blij mee. Ook degenen die een ander soort huisdier willen, kunnen vaak bij het asiel of een speciale opvang terecht.

Spullen
Een nieuwe mand, een nieuwe krabpaal, een nieuw konijnenhok, een nieuwe volière, het is allemaal een belasting op het milieu. Tegenwoordig zijn er vaak ook wel ecologische opties, waardoor de impact iets kleiner is. Toch is er nog een betere optie waar je voor kunt gaan: koop tweedehands spullen in. Zo hoeven er geen nieuwe spullen voor jouw huisdier gemaakt te worden en je bent een stuk goedkoper uit. Wie weet kun je sommige spulletjes zelfs wel gratis meenemen als iemand er graag van af wil!

Zo verzorg je huisdier op een ecologisch verantwoorde manier
© Pixabay.com

Voer
Als het op voer aankomt, zijn het de hond en de kat die de grootste impact hebben op het milieu. Dit komt vooral omdat ze vlees eten. Je kunt hier ecologisch mee omspringen door je huisdier brokjes te geven in plaats van blikvoer. Brokjes gaan langer mee en hier gooi je dus minder snel iets van weg. Als je kat weinig drinkt, is het natuurlijk wel verstandig om je kat blikvoer te blijven geven. Ook is het raadzaam om geen vers vlees te kopen voor je hond en kat. Dit is ecologisch gezien het minst verantwoord en bovendien zou het gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, wanneer je niet weet hoe je het dieet van je huisdier moet balanceren. Ze hebben namelijk meer nodig dan enkel vlees. Tot slot kun je beter voor voer gaan, waarin enkel bijproducten zijn gebruikt en geen spiervlees.

Aquaria en terraria
Houd je tropische vissen of heb je een terrarium staan? Dit vergt natuurlijk veel stroom. De makkelijkste oplossing? Zonnepanelen op je dak! Zo zijn jij en je huisdieren een stuk groener bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *