Milieu

Zo creëer je een groene oase binnenshuis

Groen is de kleur van de natuur, verfrissing en ontspanning. Geen wonder dat we allemaal gek zijn op planten. Niet iedereen heeft een tuin of balkon en daardoor is de behoefte om het groen naar binnen te halen behoorlijk groot. Ook degenen die wel plaats hebben om buiten te planten, doen er goed aan wat gewortelde vriendjes naar binnen te halen. Dit is niet alleen de woontrend anno nu, maar het heeft ook nog eens gezondheidsvoordelen en het reinigt je lucht. Win-win dus!

Zo creëer je een groene oase binnenshuis
© Pixabay.com

Hoe pak je het aan?
Planten kun je op veel verschillende manieren in je interieur verwerken. Je kunt een grote eye-catcher neerzetten die de kamer domineert, maar je kunt ook meerdere planten bij elkaar zetten. Bij planten kun je eigenlijk niets fout doen, wanneer je aan het matchen bent. Kies daarom dus vooral al je favoriete soorten en kleuren en zet ze bij elkaar (let wel op de verschillende behoeften die verschillende plantensoorten kunnen hebben). Probeer ook een beetje creatief te zijn. Misschien heb je een hoek over in de kamer. Dit is dan de perfecte plaats om een klein houten kratje op zijn kant neer te zetten met planten er in, op en naast. Ga nog verder de hoogte in door wat planken te monteren, waar je groene vriendjes gehuisvest kunnen worden. Als je een wat kleiner huis hebt, kun je ervoor kiezen een plank boven de deurpost te monteren, waar de planten op kunnen staan. Je kunt de groentjes zelfs inzetten als afscheiding, bijvoorbeeld tussen de eethoek en zithoek. Plaats een open kast en zet deze vol met planten. Je kunt er eigenlijk nooit genoeg in huis hebben.

Zo creëer je een groene oase
© Pixabay.com

Respecteer de behoeften van je plant
Als je je planten in leven wilt houden, zul je rekening moeten houden met wat ze nodig hebben. Zo hebben sommige planten veel zonlicht nodig, terwijl andere het ook prima doen in de schaduw. Veel mensen zijn bang om hun plantjes uit te laten drogen en geven ze daardoor veel water. Heel veel. Hierdoor kan het groentje niet al het water opnemen en verrotten de wortels. Geef dus niet te veel en niet te weinig water. Regel is dat je eerst moet wachten tot de aarde droog is, voor je weer met de gieter aan komt zetten. Als je jezelf niet helemaal vertrouwt, kun je kleibolletjes in de bodem van de bloempot leggen. Deze bolletjes nemen overtollig water op en zullen het vervolgens weer langzaam vrij laten komen, wanneer de aarde droog is. Een andere tip is om je planten in terracotta-potten te plaatsen in plaats van plastic varianten. Dit staat niet enkel mooier, maar het geeft de wortels van je plant ook de mogelijkheid om te ademen. Ga niet voor een te grote pot. Dit vergroot namelijk de kans dat de plant verdrinkt. Wil je wel graag planten in huis, maar heb je niet zulke groene vingers? Dan zijn de cactussen en vetplantjes wellicht iets voor jou. Dit zijn zeer geharde groentjes die niet zo snel het leven laten, wanneer je ze een keer geen water geeft of te lang in de zon hebt laten staan. Toch hebben zij ook verzorging nodig en liefde nodig. Stop ze dus niet weg in een hoekje waar je ze makkelijk vergeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *