Lichaam

Alles wat je moet weten over Vitamine C

Vitamine C is één van de belangrijkste vitaminen die er zijn. De vitamine stimuleert veel verschillende belangrijke levensprocessen in ons lichaam. We hebben elke dag een vrij hoge dosis van deze vitamine nodig. En we kunnen niet zonder – denk maar aan de verhalen van zeevaarders die scheurbuik opliepen door een tekort aan Vitamine C. Het is dus zaak om voedingsmiddelen in je menu op te nemen die veel van de stof bevatten.

Alles wat je moet weten over Vitamine C
© Pixabay.com

Wat voor gezondheidsvoordelen levert Vitamine C je op? En welke voedingswaren bevatten de hoogste concentratie ervan? Je leest alles wat je moet weten in dit artikel.

1. Vitamine C houdt je huid jong
De huid van een jong persoon bevat veel collageen. Dit is een natuurlijk eiwit dat in lange, flexibele strengen in de huidlagen voorkomt. Collageen maakt je huid soepel, flexibel en zorgt dat hij glanst. Helaas maakt ons lichaam minder collageen aan naarmate we ouder worden, met een doffe, gerimpelde en stugge huid tot gevolg. Vitamine C stimuleert echter de aanmaak van dit waardevolle eiwit. Zo behoud je een veel mooiere, soepelere en zachtere huid, ook op latere leeftijd.

2. Vitamine C bevordert je weerstand
Dit is ongetwijfeld het bekendste pluspunt van Vitamine C. Het is een fabeltje dat de vitamine helpt om je snel van een verkoudheid af te komen. Wat de vitamine echter bewezen wél doet, is je immuunsysteem stimuleren – waardoor allerhande ziektes en infecties worden voorkomen. Dat gebeurt, doordat de vitamine de aanmaak van witte bloedcellen in je lichaam bevordert. Deze cellen zoeken en vernietigen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen. Eet dus voedsel met Vitamine C als je je risico op infecties wilt verlagen.

3. Belangrijk voor een gezonde bloeddruk
Een hoge bloeddruk is een riskante situatie, die tot grote gezondheidsrisico’s kan leiden. Hartklachten zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, en een hoge bloeddruk is een grote risicofactor. Het blijkt dat Vitamine C de rekbaarheid van de bloedvaten vergroot, waardoor de bloeddruk omlaag gaat. Hoe dit mechanisme werkt is nog niet bekend, maar het is een feit dát het gebeurt.

Alles wat moet weten over Vitamine C
© Pixabay.com

4. Vitamine C voorkomt bloedarmoede en ijzergebrek
IJzer is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. De ionen van dit metaal, dat van nature onder andere in vlees voorkomt, hebben veel belangrijke biologische functies. De bekendste daarvan is het vervoeren van zuurstof door je lichaam – de rode bloedcellen die dit doen kunnen niet gemaakt worden zonder ijzer. Bloedarmoede is dan ook meestal het gevolg van ijzertekort. Vitamine C stimuleert de opname van ijzerionen uit voeding sterk. Door de vitamine te consumeren kan bloedarmoede dan ook vermeden of verholpen worden.

5. De vitamine is goed voor geheugen en concentratie
Uit wetenschappelijke testen blijkt, dat Vitamine C de werking van je hersenen bevordert. Personen die voor een moeilijke test sinaasappelsap dronken, konden beter informatie onthouden en sneller het antwoord vinden op moeilijke opgaven. Maak hiervan gebruik als je een examen moet afleggen of ingewikkeld denkwerk moet uitvoeren. Eet vlak van tevoren fruit of drink jus – en je bent veel geconcentreerder en scherper!

6. De concentratie ervan verschilt sterk per voedingsmiddel
Probeer je meer Vitamine C binnen te krijgen? Neem dan fruit en groente in je dieet op. Iedereen weet wel, dat citrusfruit een hoge concentratie van de gunstige vitamine bevat. Maar er is fruit dat nog veel rijker aan Vitamine C is – bramen, kiwi, guaves en ananas bijvoorbeeld. En diverse groentesoorten hebben, wellicht onverwacht, een nog hogere concentratie dan de beste fruitsoorten. Chilipepers, paprika, broccoli en boerenkool zijn daar een paar voorbeelden van. Eet deze groentes en je zult je al snel gezonder voelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *