Lichaam

Alles wat je moet weten over vitamine A

Voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat je gezond eet, daarbij horen voldoende vitamines en mineralen. Elke vitamine heeft zo zijn eigen voordeel voor je gezondheid. Het is dus belangrijk dat je elke vitamine voldoende binnenkrijgt. Vitamine A is een krachtige vitamine die een grote rol speelt bij je gezichtsvermogen, de gezondheid van je haar, huid en tandvlees. Hoeveel vitamine A heb je dagelijks nodig en waar kan je deze vitamine in terugvinden?

Alles wat je moet weten over vitamine A
© Pixabay.com

Waarom vitamine A zo belangrijk is voor je gezondheid

Vitamine A is een belangrijke vitamine, voornamelijk voor je huid en je gezichtsvermogen. Daarnaast zorgt deze vitamine ook voor de aanmaak van de cellen en de weefselstructuur van de huid, maar het beïnvloedt ook op een positieve manier je immuunsysteem. Het is dus een fabeltje dat je enkel vitamine C nodig hebt voor een sterk immuunsysteem, vitamine A is hiervoor minstens even belangrijk. Voor kinderen is vitamine A zelfs nog belangrijker, want deze vitamine bevordert de groei.

Waar vind je vitamine A in terug?

Vitamine A vind je voornamelijk terug in dierlijke producten, zoals vleeswaren, zuivelproducten en eieren. Een grote hoeveelheid aan deze vitamine kan je terugvinden in runderlever. Ben je vegan? Ook dan kan je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine A kunt innemen, want je lichaam maakt deze vitamine zelf aan als je plantaardige producten met carotenoïden tot je toeneemt. Groenten zoals wortels, spitskool en bloemkool zijn hierbij een goede keuze, maar ook fruit zoals bananen, mandarijnen en sinaasappels zorgen ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt.

Hoeveel vitamine A heb je nodig?

Hoeveel vitamine A je precies dagelijks nodig hebt,; hangt af van je leeftijd en geslacht. Hieronder een overzicht:
– Jongens 1-4 jaar: 400 microgram/dag
– Jongens 4-7 jaar: 500 microgram/dag
– Jongens 7-10 jaar: 700 microgram/dag
– Mannen 10-65+ jaar: 800 microgram/dag
– Meisjes 1-4 jaar: 400 microgram/dag
– Meisjes 4-7 jaar: 500 microgram/dag
– Meisjes 7-10 jaar: 700 microgram/dag
– Vrouwen 10-65+ jaar: 680 microgram/dag
– Zwangere vrouwen: 1000 microgram/dag
– Borstvoedende vrouwen: 1250 microgram/dag

Alles wat moet weten over vitamine A
© Pixabay.com

Wat zijn de gevolgen van te weinig vitamine A?

Als je te weinig vitamine A in je lichaam hebt, dan zal je weerstand verzwakken, waardoor je je moe voelt en je sneller ziek kunt worden. Ook kunnen problemen met je huid, tanden of haar ontstaan. Bij kinderen kan een tekort aan vitamine A een slecht effect hebben op de groei. Een chronisch vitamine A tekort kan nog drastischere gevolgen hebben. Zo kan er een storing in het gezichtsvermogen ontstaan. Nachtblindheid is hiervan het eerste symptoom. De nachtblindheid kan met tijd overgaan in totale blindheid.

Ook te veel is niet gezond

Onthoud ook dat te veel van iets nooit goed is, dit geldt ook voor vitaminen. Als je te veel vitamine A tot je toeneemt dan kan dit zelfs tot een vergiftiging leiden. Zwangere vrouwen kunnen hiermee zelfs schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Gelukkig kan je niet zo snel een te grote dosis vitamine A binnekrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *