Velen hebben er of vroeger mee te maken gehad of hebben er nu last van: acne. Het treft velen, vooral degenen in de pubertijd. Deze meest voorkomende huidaandoening veroorzaakt mee-eters en puistjes op het gezicht, de schouders, de rug en/of de borst. Niet alleen kan het pijnlijk zijn, maar het kan ook psychische klachten veroorzaken. Het zelfvertrouwen kan dalen en de kans op sombere periodes ten gevolge van acne zijn ook niet uit te sluiten. Wie krijgen er te maken met acne en hoe kun je de huidaandoening verhelpen?
Acne en zijn misverstanden
Er bestaan veel misverstanden omtrent acne. Allereerst worden ze vaak over een kam gescheerd met jeugdpuistjes. Hoewel acne inderdaad voornamelijk voorkomt bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, kan iedereen er last van hebben. Baby’s, peuters en volwassenen kunnen namelijk ook puistjes en mee-eters op de huid hebben. Waarom is het dan voornamelijk een probleem onder pubers? Door een verandering in de hormoonhuishouding gaat de huid extra talg produceren. Vrouwen kunnen er op latere leeftijd last van krijgen of blijven houden ten gevolge van anti-conceptie.
Veel mensen lijken te denken dat acne ontstaat doordat iemand zijn huid te weinig wast, verkeerde voeding eet, veel snoept, niet tegen make-up kan, rookt, stress heeft of veel zweet. Zelfs seks wordt soms als boosdoener aangewezen. Dit is echter allemaal niet waar.
Wat moet je absoluut niet doen
Doordat sommigen denken dat acne een gevolg is van een vieze huid, gaan zij hun huid scrubben en intensief boenen. Dit kan de acne helaas enkel erger maken. Ook doen de puisten soms pijn of ze lijken je aan te staren vanuit de spiegel. Hierdoor kunnen velen de neiging niet onderdrukken om de puist uit te knijpen. Dit kan het probleem verergeren en er kunnen zelfs littekens achterblijven. Het is dus beter om de huid zoveel mogelijk met rust te laten om de situatie de baas te blijven. Hoewel sommigen denken dat op dieet gaan hun van de puistjes af kan helpen, komen de meesten bedrogen uit. Het is namelijk niet bewezen dat deze diëten werken. Ook wordt weleens geopperd dat zonlicht acne vermindert. Vaak lijkt dit alleen maar zo, omdat de puistjes minder opvallen op een zongebruinde huid.
Wat je wel moet doen
Maak je huid schoon, maar op een milde manier. Dus niet schrobben en boenen. Je kunt daarnaast een crème, zoals Benzac, aanschaffen om de acne te verminderen. Bij de drogist vind je verschillende huidmiddelen die kunnen helpen en hier heb je geen recept voor nodig. Mocht de acne nu echt heel erg en pijnlijk zijn, kun je ervoor kiezen om de huisarts op te zoeken. Deze kan je iets zwaardere medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een dermatoloog. Ook kun je bij de huisarts terecht, wanneer je merkt dat de acne een zware inslag maakt op je psychische gesteldheid. Overigens is het ook belangrijk dat je de zaak niet erger maakt in je hoofd dan dat het daadwerkelijk is. Ga bijvoorbeeld niet je puistjes inspecteren met je gezicht vijf centimeter van de spiegel af. Dit doen mensen die jou tegenkomen namelijk ook niet. Neem wat afstand van de spiegel en kijk naar jezelf zoals de rest van de wereld dat doet.