Voeding

Eet ik mijn groenten best vers of uit blik, bokaal of diepvries?

Groenten, ze scoren hoog in de voedseldriehoek. Je zou er eigenlijk minimum 250 gram per dag moeten van eten. Dit is nodig om genoeg essentiële voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) binnen te krijgen. En ze bevatten bovendien bijna geen calorieën. Maar hoe eet je best je groenten? Vers? Uit blik of bokaal? Uit de diepvriezer? We pluizen alle mogelijkheden even voor je uit. We kunnen je alvast geruststellen: alle vormen van bewaring scoren binnen de normen wanneer het aankomt op voedingswaarde.

Eet ik mijn groenten best vers of uit blik, bokaal of diepvries
© Pixabay.com

Vers en vers is twee
Verse groenten: het is algemeen bekend dat die veel smaak hebben en de beste leverancier van voedingsstoffen zijn. Maar wat is vers? Wanneer je groente uit je moestuin plukt of rechtstreeks bij de boer koopt, gaat er weinig tijd verloren. Maar vaak zit er meer tijd tussen het oogsten en eten van de groente. Na het oogsten gaan groenten gewoonlijk naar de veiling. Na een verwerkings- en verpakkingsproces komen die dan terecht bij de supermarkt of groentewinkel. “Vers” is dus een relatief begrip. Er gaat in meerdere of mindere mate voedingswaarde verloren. En dan valt ook nog te bezien hoe snel je zelf je groente opeet. Belangrijk bij verse groenten is dus dat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat tussen de groente op het land en diezelfde groente in je bord.

Ingeblikt
Dan maar uit blik? Bij deze vorm van verwerking leveren de boeren meestal via contract hun groenten rechtstreeks aan de fabrikant. De groente is dus eigenlijk al verkocht voordat ze gezaaid is. Daardoor is de prijs gunstig. Er zit weinig tijd tussen het oogsten en het begin van het verwerkingsproces. In de fabriek blancheert men de groente. Hierdoor worden micro-organismen gedood, maar blijft de voedingswaarde quasi volledig behouden. Eens in de verpakking wordt het geheel gesteriliseerd.

Eet ik groenten best vers of uit blik, bokaal of diepvries
© Pixabay.com

Zo helder als glas
Mensen verkiezen soms groente in een glazen bokaal. Dan zien ze wat ze kopen. Het geheel oogt ook wat mooier, maar dit heeft een invloed op de prijs. De verwerkingswijze van de groenten is eigenlijk dezelfde als bij groenten uit blik. Bij beiden valt het dus heel goed mee met de voedingswaarde. Let er wel op dat je de groente gewoon verwarmt in een pan en die niet te heet laat worden en niet te lang op het vuur laat staan. Anders gaat er weer voedingswaarde verloren. Groot nadeel van blik- en glasgroenten is dat er veel zout wordt toegevoegd.

Het kan vriezen en het kan dooien
Diepvriesgroenten doen het heel goed. Van de oogst tot de diepvriezer duurt het meestal slechts enkele uren. Tot en met het blancheren gebeurt alles op dezelfde manier als bij groenten uit blik of glas. Maar daarna worden ze heel snel ingevroren. Daardoor kan een maximale hoeveelheid voedingsstoffen bewaard blijven. Let er zelf op dat er weinig transporttijd is tussen supermarkt en je eigen diepvriezer. En ga de groenten niet eerst ontdooien bij het bereiden. Gebruik ook zo weinig mogelijk water. Je kan de groenten best stomen of roerbakken.

Slotconclusie: heb je een eigen moestuin, dan zit je prima. Maar wie hiervoor geen ruimte of tijd of zin heeft, beschikt over ruim voldoende alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *