Voeding

10 tips om gezonde voeding aantrekkelijk te maken voor kinderen

We zien onze kroost het liefst gezond eten. Maar niet ieder kind is gemakkelijk enthousiast te maken voor gezonde hapjes. Daarom hebben we 10 tips voor je op een rij gezet die je helpen om gezonde voeding aantrekkelijk te maken voor kinderen.

10 tips om gezonde voeding aantrekkelijk te maken voor kinderen
© Pixabay.com

1: Praat met je kind
Kennis is macht. Hoe meer we weten, hoe beter we de juiste keuzes kunnen maken. Dat geldt ook voor kinderen. Zodra je kind oud genoeg is, kan je samen praten over hoe ons lichaam in elkaar steekt. Leg uit hoe gezond eten ons helpt om ons lichaam gezond en sterk te houden. En natuurlijk ook dat het ze helpt om groter te worden, aangezien dat toch een belangrijk doel is voor de kleintjes onder ons. Een leuk boek over het lichaam (dat speciaal voor kinderen is geschreven) kan je hierbij helpen.

2: Samen boodschappen doen
Ga samen met je kind boodschappen doen. Niet gehaast de supermarkt door, maar op je gemakje de tijd nemen om samen met je kind gezonde producten te zoeken. Laat je kindje bijvoorbeeld fruit uitkiezen en dit zelf afwegen. Door je kind hierbij te betrekken, is de kans veel groter dat hij of zij er met enthousiasme van zal eten.

3: Samen kokkerellen
Ook je kind betrekken bij het bereiden van het eten helpt enorm. Ga samen de keuken in en laat je kind helpen. Ook de allerkleinsten kunnen helpen. Is je kind nog te jong om met een mesje aan de slag te gaan? Laat hem of haar dan wat fruit of groenten wassen of een sausje roeren (neem een extra grote kom om geknoei te voorkomen!).

4: Samen receptjes uitproberen
Als je kind oud genoeg is, kan je samen receptjes uitkiezen en uitproberen. Dat is niet alleen een leuke activiteit om samen te doen, je ontdekt zo ook nieuwe bereidingswijzen. En wellicht zit daar net iets tussen wat jouw kind heerlijk vindt!

5: Monkey platter
Maak een zogenaamde monkey platter. Dat is een bord met allerlei gezonde hapjes bij elkaar, waar je kind lekker zelf uit kan kiezen. Je kan het bord vullen met fruit, rauwkost, eitjes, kaas, noem maar op. Ook hierbij kan je kind natuurlijk helpen.

10 tips om gezonde voeding aantrekkelijk maken voor kinderen
© Pixabay.com

6: Maak het bordje leuk op
Met fruit en groenten kan je allerlei leuks maken. Leg het fruit bijvoorbeeld in de vorm van een bloem neer, of maak een boompje van groentes.

7: Sausjes en soepen
Eet je kind met al deze tips nog steeds moeilijk groenten? Verwerk ze dan onherkenbaar in sausjes en soepen. Denk bijvoorbeeld aan pastasaus van tomaat, paprika en wortel. Of een gepureerd tomatensoepje. Je staafmixer is hierbij je beste vriend.

8: Stop je kindje niet vol
Als je kind moeilijk eet bij de maaltijden, is het een goed idee om eens kritisch te kijken naar de tussendoortjes. Krijgt je kindje tussendoor niet te veel, waardoor je kindje simpelweg geen trek heeft bij de maaltijd?

9: Geef het goede voorbeeld
Uiteindelijk doen kinderen vooral wat wij doen, en niet wat wij zeggen dat ze moeten doen. Geef daarom zelf het goede voorbeeld door goed voor je lichaam te zorgen.

10: Blijf ontspannen
Het laatste wat je wilt is dat het eten een machtsstrijd wordt. Een stressvol moment. Blijf daarom rustig. Ook als je kind zijn of haar bordje wéér niet leeg eet. Als jij ontspannen blijft, is het voor je kind veel makkelijker om op zijn of haar tempo gezonde eetgewoontes te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *