Voeding

Koffie, het magische zwarte goud!

Er gaat niets boven een lekkere kop koffie in de vroege ochtend. En u bent zeker niet de enige, want wereldwijd wordt er overal koffie gedronken. Koffie staat namelijk in de top drie meest gedronken drankjes ter wereld. Geen wonder dus dat het zo populair is. Maar wat maakt dit zwarte goedje zo bijzonder?

© Pixabay.com

De geschiedenis van koffie

Al heel lang geleden werd er in Ethiopië koffie gedronken. Er waren daar koffieplantages waar men koffie kweekte, die dit weer doorverkochten.
Al vrij snel werd het steeds populairder onder de mensen, en verspreidde het zich razendsnel rond de hele wereld.
Ook in België speelt koffie een belangrijke rol. In de tijd van de VOC werd koffie op Java ingeslagen, en op deze manier naar België geëxporteerd. En dit doen we tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Het is in België namelijk niet mogelijk zelf koffiebonen te kweken. De voornaamste reden hiervoor is het klimaat. Het is hier namelijk niet warm genoeg zoals rond de evenaar, waar de koffiebonen vandaan komen. En het zal u misschien verbazen, maar in België valt niet genoeg regen. Koffieplanten hebben namelijk behoefte aan veel regenwater. En ook dat komt alleen voor in gebieden rond de evenaar.
Dus dankzij onze goede handel met verschillende landen rond de evenaar, kunt u elke dag weer genieten van een heerlijk kopje verse koffie!

© Pixabay.com

Waarom drinkt men koffie?

Het is niet onbekend dat vrijwel iedereen de ochtend start met koffie. Het is lekker wakker worden, en die geur is nou eenmaal onweerstaanbaar. Maar hoe komt het toch dat wij dit zwarte goud zo verschrikkelijk lekker vinden? Dat heeft alles te maken met het stofje cafeïne. Het zal voor u vast niet de eerste keer zijn dat u deze stof voorbij hoort komen. Cafeïne zit namelijk in veel voedingsmiddelen verwerkt die u dagelijks gebruikt. En de bekendste hiervan is koffie. Want het hoofdingrediënt van koffie is natuurlijk cafeïne.
Dit stofje zorgt er met name voor dat je wakker wordt, wat natuurlijk heel erg fijn is voor in de vroege ochtend. Veel mensen geven ook eerlijk toe chagrijnig te worden als ze in de ochtend geen koffie op hebben. Het kan voorkomen dat koffie een verslavende werking heeft op iemand, uw dagelijks abonnement zeg maar. Het is namelijk een stofje dat je wakker houdt, en je concentratieniveau krijgt een boost. En juist dat vinden mensen vaak moeilijk om los te laten, en daardoor kan een verslaving ontstaan. Dit komt echter niet vaak voor en kan ook gemakkelijk weer verholpen worden. Zodra het cafeïnegehalte is gedaald, zal de drang om koffie ook steeds minder worden.

De meeste mensen zeggen dat ze koffie enkel drinken omdat ze het lekker vinden, en niet omdat het wellicht een verslavende werking kan hebben. Maar onder jongeren, denk aan studenten en scholieren, wordt het gebruik van koffie met name gebruik voor de concentratie en tegen de moeheid.

Dus een bakje koffie hier en daar kan echt geen kwaad, en u zal er gemakkelijk de dag mee doorbrengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *