Maatschappij

Hoe technologie de maatschappij verandert

Het wat oudere lezerspubliek zal het zeker niet zijn ontgaan dat de afgelopen decennia technologische ontwikkelingen zich in vogelvlucht hebben voltrokken. Technologie is niet meer weg te denken uit het leven van de meeste mensen en dus ook niet uit de maatschappij. Welke veranderingen staan ons allemaal te wachten door de technologie?

Hoe technologie de maatschappij verandert
© Pixabay.com

Technologie en onderwijs
Onderwijs is een van de fundamenten van onze maatschappij. Technologie speelt daarin een grote rol. Leerlingen krijgen tegenwoordig niet meer les met een normaal krijtbord, maar met een digi-bord. Dit zorgt ervoor dat zij tijdens de les gebruik kunnen maken van filmpjes, websites en materiaal dat al beschikbaar is. Op de meeste middelbare scholen hebben leerlingen een eigen apparaat die zij tijdens de les kunnen gebruiken. Hier kunnen zij opdrachten op maken, aantekeningen maken en dingen opzoeken.
Maar ook de kleinere kinderen komen al veelvuldig in contact met technologie. Veel ouders grijpen naar externe bedrijven die hun leerlingen spelenderwijs in apps leren spellen, staartdelingen maken en de topografie van België. Het onderwijs spreidt zich veel verder uit dan alleen in het klaslokaal.

Geen 9 tot 5: altijd in contact
Technologie zorgt ervoor dat we globaliseren, met elkaar in verbinding raken. Het is niet zo lastig om met iemand aan de andere kant van de wereld een vergadering te starten. Ook als we allemaal vanuit huis werken is het heel gemakkelijk om in contact te blijven en het werk te blijven bijhouden: de coronacrisis is hier een goed voorbeeld van. Ondanks dat we fysiek afgesloten zijn van elkaar, zorgt de technologie ervoor dat we kunnen communiceren. Waarschijnlijk wordt deze communicatie in de toekomst alleen maar intenser.

Een nieuwe vorm van criminaliteit
Technologische ontwikkelingen brengen ook een nieuwe vorm van criminaliteit met zich mee: cybercriminaliteit. Dit kan oneindig veel vormen aannemen. De ouderwetse tasjesdief bestaat allang niet meer. De nieuwe criminaliteit is lastig op te sporen, omdat criminelen op het internet vrijwel anoniem kunnen blijven. Ze lichten online mensen op, door bijvoorbeeld ‘phishing’: met nep-mails van de bank persoonlijke gegeven af te troggelen van mensen. Als criminelen losgeld vragen, willen zij deze vaak in cryptocurrency hebben.

Hoe technologie maatschappij verandert
© Pixabay.com

Steeds meer data: goed of slecht?
Doordat technologie steeds meer ingeweven wordt in ons dagelijks bestaan, komt er steeds meer data vrij. Veel dingen worden automatisch opgeslagen door bedrijven. Als je online aan het shoppen bent, wordt er bijvoorbeeld onthouden naar welke spullen je kijkt. De volgende keer dat je online bent, zal deze webwinkel jou een advertentie aanbieden voor hetzelfde of een soortgelijk product, in de hoop dat je dit zal kopen. Dit lijkt een slechte ontwikkeling, maar het veelvuldig opslaan van data kan ook gebruikt worden voor goede doeleinden. Zo kunnen patiënten en huisartsen bijvoorbeeld een accurater beeld krijgen van de gezondheid van de patiënt. Of kunnen ouders de zoekgeschiedenis van hun kinderen bekijken om te zien wat ze allemaal uitspoken.

Een nieuwe economie
Vergaande technologische ontwikkelingen zullen ook op de lange termijn gevolgen hebben voor economie zoals wij die vandaag de dag kennen. Sinds een aantal jaar zijn ‘cryptocurrencies’ heel erg populair. Dit is een soort digitaal geld: bitcoin is de meest bekende cryptocurrency. Je kunt er nog niet online mee betalen, maar dit zal niet lang meer duren. Het gevolg van de cryptocurrencies is dat overheden minder inzicht hebben in de verschillende geldstromen in de samenleving. Voor criminelen is het een paradijs: die kunnen gemakkelijk hun zwarte geld kwijt.
Ook zorgt robotisering ervoor dat er de aankomende jaren veel banen zullen verdwijnen. Heel veel mensen zullen waarschijnlijk niet meer nodig zijn en thuis komen te zitten. Vandaar dat er nu al gedacht wordt aan een ‘basisinkomen’: een inkomen dat iedere inwoner van een land krijgt zonder er iets voor te doen. Een soort uitkering voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *