De pandemie van Covid-19 zorgt voor een ongeziene verwoestende aardbeving wereldwijd op alle vlakken. Zowel wat betreft gezondheid als op economisch gebied. De financiële crisis van 2008 is maar klein bier wat nu al na enkele weken als een schokgolf op economisch vlak wordt ervaren. In de vorige ernstige financiële crisis stortten de aandelenmarkten met 50 procent als een kaartenhuisje ineen, de kredietmarkten stagneerden, faillissementen waren niet op twee handen te tellen en de werkloosheid steeg boven de 10 procent. Het duurde drie jaar om de economie opnieuw te reanimeren. In de huidige crisissituatie zijn deze financiële en macro-economische resultaten al in een paar weken tot stand gebracht. Lees wat de mogelijke economische scenario’s na de Corona-crisis worden verwacht.
Zo snel mogelijk een antiviraal middel vinden
Het eerste en beste scenario wat opduikt voor de economie is dat Europa en de Verenigde Staten volledig hermetisch zullen moeten worden afgesloten en in quarantaine worden geplaatst zoals China die volledige vergrendeling invoerde. Wetenschappers voorspellen dat het 18 maanden kan duren voordat een vaccin op wereldschaal aan de man wordt gebracht. Ondertussen zal alle aandacht moeten worden gevestigd om antivirale medicatie op grote schaal in te zetten en een recessie in te dammen.
De rol van monetaire beleidsmakers
Het tweede scenario is dat monetaire beleidsmakers enkele ongebruikelijke maatregelen tijdens en na de corona crisis moeten nemen. Concreet betekent dit: nul of negatieve tarieven op de rente invoeren en de versoepeling van kredieten moeten toestaan. Zo zullen banken eventueel kredieten moeten verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen die mogelijk te kampen hebben met de liquiditeit ondanks de uitstekende solvabele prognoses. Banken of kredietverleners zullen hun klassieke modellen om een lening aan te bieden misschien compleet overboord moeten gooien.
Regeringen en de fiscale maatregelen
Om de economie wereldwijd opnieuw leven in te blazen, zullen regeringen fiscale maatregelen moeten nemen die de economie gaan stimuleren. Maar niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particuliere huishoudens. Gezien de omvang van de pandemie en de daarbij horende schok van de huidige economie, zullen de tekorten in de begroting spectaculair stijgen van 2-3 procent naar 10 procent en meer. Alleen overheden controleren een balans die sterk genoeg is om de vrije val van de particuliere sector te voorkomen. De drastische tussenkomsten op financieel vlak van de overheden zal moeten worden gemonetariseerd. Als dit door de staatsschuld wordt gefinancierd, zal de rente zienderogen stijgen en kan het herstel van de economie in de kiem worden gesmoord.
Het gevaar voor een vrije val in de wereldeconomie
Indien de pandemie een halt wordt toegeroepen, zal de wereldwijde markt en economie wereldwijd een vrije val kennen. In het geval dat de pandemie toch onder controle geraakt, is de kans reëel dat de algemene economische groei eind 2020 nog steeds niet is hervat. Tegen die periode zal echter een nieuw seizoen van virussen opstarten met eventuele nieuwe mutaties. Interventies op therapeutisch medisch gebied waar de wereldbevolking op rekent, zullen misschien niet zo effectief zijn. Hierdoor gaat de economie opnieuw krimpen. Het rechtstreekse gevolg hiervan is dat er een inflatie gaat ontstaan als het monetariseren enorme tekorten gaat veroorzaken. Heel veel landen zullen gigantische leningen niet aankunnen in hun eigen valuta. De hamvraag stelt zich steeds luider: wie zal bedrijven, regeringen en banken in de toekomst gaan redden?