Maatschappij

Wat leren we uit de recente politieke perikelen?

Politiek, het interesseert je of het interesseert je helemaal niet. Maar, dankzij het slechte politieke theater van de laatste jaren, is het zeer moeilijk om weg te kijken en geen oordeel te vellen. Je kunt geen krant openslaan of de TV aanzetten of er is wel een debat gaande dat de manier laat zien waarop politiek geëngageerden een denkbeeldig moddergevecht opvoeren. Maar wat kunnen wij hier uit leren? Welke verborgen boodschappen zitten verscholen achter dit politiek toneel en vooral, hoe kunnen deze vertoningen ons ertoe bewegen om zelf een betere maatschappij te creëren.

Wat leren we uit de recente politieke perikelen
© Pixabay.com

Praten is vooral luisteren
Wil je met elkaar samen leven is communiceren één van de meest belangrijke zaken. Niet zoals in de politiek waar iedereen zijn of haar mening wil opdringen en niet luistert naar wat de ander vertelt. Communiceren is niet enkel het overbrengen van wat je wil zeggen, het is vooral ook luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Indien je niet luistert ga je langs elkaar heen praten en we zien elke dag tot wat dit leidt; misverstanden, ruzie en onverdraagzaamheid. Nét die dingen die niet bijdragen tot een harmonieuze maatschappij en die we toch allemaal wel willen.

Ego veroordeelt, liefde heelt
Mensen die hoog op de ladder staan van de samenleving staan vaak gekend om hun uit de kluiten gewassen ego. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat ministers, CEO’s en andere hoger geplaatsten, uitgesproken narcistische trekken vertonen en dat is misschien ook logisch. In een ideale maatschappij kan er geen sprake zijn van een groot ego want dit draagt niet bij aan een vredig gevoel van samenhorigheid. Een oordeel over iets of iemand vellen is menselijk, ons brein is er op gemaakt om dingen in vakjes te stoppen om het te kunnen bevatten of te plaatsen. Veroordelen is van een ander kaliber en hiermee zul je nooit harmonie bereiken.

Wat leren uit de recente politieke perikelen
© Pixabay.com

Divide et Conquer
Verdeel en heers is een tactiek in de politiek die reeds eeuwen zijn werk gedaan heeft en dat doet het nog steeds. Een volk dat verdeeld is laat zich makkelijker begaan maar het ontwricht wel de hele gemeenschap. Wat hiertoe bijdraagt is de overmaat aan politieke partijen, met elk hun programma’s, hun welles en nietes gedrag enz. Daarom is het nodig dat iedereen opnieuw begrippen leert als tolerantie, mededogen en compassie. Oprecht begaan zijn met elkaar, bezorgdheid en voor elkaar zorgen in plaats van op elkaar te letten, maken een samenleving weer leefbaar voor iedereen. Hoog boven alle politieke strekkingen en kleuren om, hartelijk en gemeend met elkaar omgaan, kan een verziekte maatschappij terug omvormen tot een gezonde manier van samen-leven.

Oogsten wat men zaait
Wellicht denk je dat jij in je eentje niks kan veranderen. Als iedereen er zo over denkt zal er inderdaad ook helemaal niets veranderen. Maar, wanneer iedereen een positief zaadje plant dan blijft de oogst niet uit. Als we het politieke landschap van nu bekijken, zien we een brakke grond die nood heeft aan zulke zaadjes. Ga planten, vandaag nog! Wat de recente politiek ons geleerd heeft is dat we voor elkaar moeten zorgen en eens je dit door hebt, de dankbaarheid merkt, de warmte die je terug krijgt, werkt het echt verslavend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *