Maatschappij

Behoort het bankkantoor binnenkort tot het verleden?

Als de trend van het digitaal betalen zich verder doorzet, als de globalisering van de samenleving groter en groter wordt, als steeds meer mensen toegang krijgen tot de virtuele wereld, dan ziet het er inderdaad naar uit dat banken in de toekomst overbodig worden.

Behoort het bankkantoor binnenkort tot het verleden
© Pixabay.com

Allemaal samen en toch apart

Als we de maatschappij van vandaag de dag onder de loep nemen, zien we dat er zich een schijnbaar paradoxale trend manifesteert. Enerzijds bestaat er onder de mensen steeds meer de hang naar verbondenheid en globalisering. We willen snel en makkelijk kunnen reizen en in contact kunnen staan met mensen aan de andere kant van de aardbol. Daarnaast zijn we ook steeds meer voorstander van decentralisering. We willen geen overkoepelende en centrale macht. We willen zelf zo veel mogelijk over de dingen kunnen beslissen. We zijn met andere woorden ook niet meer zo gelukkig met die almachtige bank die boven ons hoofd onze zuur verdiende centen beheert.

De beloftes van de cryptorevolutie

Een antwoord op deze dubbele trend in de financiële wereld is ongetwijfeld de cryptocurrency. Dit betaalmiddel, waarvan de Bitcoin of BTC het bekendste voorbeeld is, omzeilt alle obstakels van de klassieke financiële wereld. Zo worden banken buiten spel gezet. De Bitcoin is niet langer een tastbare munt, die moet bewaakt worden door een centrale beheerder. Het is een stukje digitale code, dat uniek is en blijft wanneer het doorgegeven wordt, wanneer er met andere woorden mee betaald wordt. Voor die overdracht is er geen tussenpersoon, zoals een bank, meer nodig. Momenteel zijn we echter ook met de cryptocurrency nog niet klaar om afstand te doen van een centrale autoriteit. Er is namelijk nog controle nodig op het niet kopiëren en dubbel uitgeven van de Bitcoin. In de toekomst zou deze controle overgedragen worden op alle gebruikers van de digitale munt, waardoor financiële instellingen overbodig worden en geen macht meer hebben over ons monetair systeem.

Behoort het bankkantoor binnenkort tot het verlede
© Pixabay.com

Een nieuwe vorm van beleggen

Momenteel kun je de Bitcoin al gebruiken om te shoppen. Bepaalde webshops bieden, ook in België, al die mogelijkheid. We noemen hier geen namen, maar ik ben er zeker van dat je van sommige van deze webshops een regelmatige klant bent, tot nu toe weliswaar altijd met de klassieke digitale betaalmiddelen.

Maar vandaag wordt de Bitcoin vooral gebruikt als investering. Door de sterke schommelingen van de Bitcoin koers is het mogelijk om op zeer korte tijd een enorme winst te maken. Er is echter ook de kans om heel snel verlies te lijden, dus je moet je wel goed informeren en verdiepen in deze materie, vooraleer je aan deze vorm van beleggen begint. Maar is dat niet zo voor elke belegging?

Snel betalen wereldwijd

Tot slot nog een woordje over Ripple en de XRP, omdat dit op dit moment al een antwoord biedt op onze behoefte om ook als particulier makkelijk met de gehele wereld in verbinding te staan. Het bedrijf Ripple omzeilt met zijn digitale munt, de XRP, heel wat tussenpersonen en extra transactiekosten, wanneer je een internationale geldoverdracht wil doen. Het systeem bestaat erin dat jouw bank XRP aankoopt voor het bedrag dat jij wil overmaken. Deze XRP worden dan digitaal doorgestuurd naar de bank van de ontvanger, die de XRP verkoopt en het bedrag op de rekening van jouw geadresseerde stort. En zo komen we elke dag een stapje dichter bij ongeremde vrijheid en verbondenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *