Lichaam

Symptomen, oorzaken en behandeling van nikkelallergieën

Als u allergisch bent voor nikkel, bent u niet echt te benijden. Mensen die gevoelig zijn voor nikkelmateriaal, kunnen van alles krijgen. Veelvoorkomende klachten en symptomen zijn een ontsteking van de lippen, eczeem en uitslag, blaasjes, bloedvatontsteking en netelroos. Nikkelallergie wordt ook wel contactallergie genoemd en geeft dus een hoop problemen. Hoeveel mensen hebben last van allergieën voor nikkel en waardoor wordt dit veroorzaakt? En wat moet je precies doen als je last hebt van contactallergie?

Symptomen, oorzaken en behandeling van nikkelallergieën
© Pixabay.com

Allergisch voor nikkel: omvang van het probleem en veroorzakers
Een studie in Nederland heeft aangetoond dat maar liefst 10 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen te kampen heeft met een allergie voor nikkel. Het gaat dus om honderdduizenden mensen die deze allergie ondervinden. Waar komt nikkelallergie nu eigenlijk vandaan? Wat veroorzaakt deze contactallergie? Een veroorzakers zijn diverse gebruiksvoorwerpen waar nikkel in zit. Het betreft materialen van roestvrij staal. Voorbeelden zijn ritssluitingen, juwelen, muntgeld, bandjes van horloges, brilmonturen en paperclips. Mensen die allergisch zijn voor nikkel en deze voorwerpen aanraken, krijgen veelal last van eczeem aan de handen. Naast diverse roestvrij stalen gebruiksvoorwerpen, zijn uiteenlopende voedingsmiddelen waar nikkel in zit of waarbij dit vrijkomt bij het bereiden veroorzakers van nikkel-allergieën. Bij een voedselallergie voor nikkel kan de eczeem die men krijgt, zich over het hele lichaam verspreiden. En dat is natuurlijk verre van een pretje. Daarbij kan er bij het koken van groenten of aardappelen nikkel vrijkomen uit pannen en in het voedsel terechtkomen. Voort komen ook in messen, vorken en lepels nikkel voor. Groente en fruitsoorten met veel zuren, bijvoorbeeld spinazie, zuurkool of rabarber, appels en citrusvruchten zijn, nadat ze zijn bereid, rijk aan nikkelstoffen en daarmee een plaaggeest voor mensen die kampen met een nikkel-allergie. Opmerkelijk is overigens dat nikkel-allergieën vaak samengaan met kobalt-allergieën. Bij zes op de tien personen die te maken heeft met een allergie voor kobalt, komt ook nikkel- ofwel contact-allergie voor. Goed om te weten is dat kobalt in veel vitaminepillen met gist zit.

Symptomen, oorzaken en behandeling van nikkelallergie
© Pixabay.com

Kan een allergie voor nikkel geneutraliseerd worden en zo ja, hoe dan?
Als u te kampen heeft met een nikkelallergie ofwel een contactallergie, wilt u natuurlijk als het even kan in een situatie terechtkomen waarin u geen of in elk geval last hebt van de bijhorende symptomen. Maar kan dat? Gelukkig zijn er methoden om een allergie voor nikkel te behandelen. Daarbij moet wel direct gesteld worden dat iedere voeding een zekere hoeveelheid nikkel bevat. Hieraan valt dus, hoe goed de bedoelingen ook zijn, niet te ontkomen. De enige remedie is om de consumptie van voedingsmiddelen die veel nikkel bevatten zoveel mogelijk te beperken. Hierbij wordt er gekeken naar de persoonlijke tolerantiegrens, die bij de ene persoon hoger ligt dan bij de andere. Maatwerk dus. Wie snel last heeft van nikkelingrediënten, moert een strenger dieet volgen dan wie hiervan minder last ondervindt. Verder wordt bij een contactallergie geadviseerd om zoveel mogelijk voedsel te gebruiken met een hoog ijzergehalte. De reden hiervoor is simpel: ijzerstoffen en nikkelstoffen worden via dezelfde weg afgevoerd via de darmen naar het bloed. Meer ijzer zorgt ervoor dat nikkel dan wordt afgescheiden via de ontlasting. Voeding die veel nikkel bevat, moet zoveel mogelijk vermeden worden. Denk hierbij aan volle graanproducten, chocola, boekweitproducten en haver en gedroogde fruit- en groentesoorten. Houdt u met deze aandachtspunten voldoende rekening, dan kunt u de gevolgen van de nikkelallergie zoveel mogelijk beperken!

1 reactie op “Symptomen, oorzaken en behandeling van nikkelallergieën

  1. Cindy

    Ik heb een nikkelallergie, maar ik heb er alleen last van als ik langdurig in contact kom met bijvoorbeeld juwelen, waar nikkel in zit. Ik wist niet dat het ook via de voeding kon gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *