Lichaam

Een mooi bruin kleurtje op een gezonde manier? Dat kan!

Een mooi bruin kleurtje, wie wil dat nu niet? Bruin worden is helemaal niet moeilijk, maar wanneer je niet voorzichtig bent, dan kan zonnen je huid aanzienlijk beschadigen. Het is dus belangrijk dat je op een gezonde manier bruint, maar hoe doe je dat?

Een mooi bruin kleurtje op een gezonde manier Dat kan!
© Pixabay.com

Bruinen in de zon, hier moet je op letten

Wanneer je gaat bruinen in de zon, dan moet je jezelf voldoende beschermen, het maakt niet uit hoe bleek of donker je bent, een goede bescherming is altijd noodzakelijk. Zorg voor zonnecrème waarvan de beschermingsfactor hoog genoeg is voor jouw huidtype. Als je erg blank bent, dan kies je het best voor een factor 30 of 50 voor de beste bescherming. Op die manier wordt zo’n 97 procent van de schadelijke UVB-stralen weg gefilterd. Als je een zwarte of donkerbruine huid hebt, dan is SPF 15 vaak al voldoende. Bij twijfel is het altijd beter om een hogere factor te kiezen!

Eens je de juiste zonnecrème gevonden hebt, dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je hem voldoende gebruikt. Een hogere SPF-factor wil niet zeggen dat je de zonnecrème minder moet aanbrengen. Welke SPF-factor de zonnecrème ook heeft, om de twee uur smeren is zeker nodig. Toch als je op een gezonde manier wilt bruinen! Zonnen met zonnecrème is veilig, maar niet als je dagelijks uren onder de zon zit te bakken en braden. Daarnaast heeft het geen zin om dagelijks te veel tijd onder de zon te spenderen. Je huid heeft een limiet, na een aantal uren zal ze geen melanine meer produceren en zal je dus ook niet bruiner worden. Gemiddeld is deze limiet zo’n drie uur, maar voor heel bleke mensen kan de limiet nog korter zijn. Als je sneller in de zon wilt bruinen, gebruik dan geen speciale oliën. Deze werken niet. Wel kan je je gezicht scrubben voor je de zon ingaat. Op die manier zal je een egaal bruin tintje krijgen dat langer blijft.

Een mooi bruin kleurtje op een gezonde manier
© Pixabay.com

Is de zonnebank gezond?

Je wilt graag een bruin kleurtje, maar wilt hier liever niet te lang op wachten. Misschien de zonnebank dan? Heel wat mensen gaan naar de zonnebank, zodat ze sneller een prachtig bruin kleurtje krijgen, maar als je gezond wilt bruinen dan is de zonnebank echt geen goed idee. Het is nu eenmaal zo dat je meer kans loopt op huidkanker als onder de zonnebank gaat. De zonnebank te vaak gebruiken wordt dan ook door gezondheidsinstanties afgeraden. De natuurlijke manier is steeds de beste manier!

Hoe zit het met bruinen zonder zon?

Als je dan toch instant een bruin kleurtje wilt, dan kan je bruinen zonder zon gebruiken. De bestanddelen die hierin zitten zijn veilig voor je huid. Je kan bruinen zonder zon zelfs zonder problemen combineren met een namiddagje zonnen. Er bestaan verschillende soorten zelfbruiners: sprays, crèmes, doekjes, enzovoort. Als je een spray gebruikt, dan moet je wel opletten dat je het product niet inademt, want dan is het natuurlijk wel ongezond! Als je met je zelfbruiner in de zon wilt gaan liggen, kies dan het liefst voor een zelfbruiner met een beschermingsfactor, een zelfbruiner op zich beschermt je niet voor de zon. Kan je dat moeilijk vinden? Dan kan je een zelfbruiner ook combineren met zonnecrème.

Voedingsmiddelen die je kunnen helpen

Een goede tip als je sneller bruin wilt worden: gebruik voedingsmiddelen om je te helpen! Bepaalde voedingsmiddelen bevatten caroteen en deze voedingsstof helpt je om bruiner te worden. Ook voedingsmiddelen met vitamine A kunnen je hiermee helpen. Enkele voorbeelden: perziken, meloenen, wortelen, mango, enzovoort. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende water drinkt, wanneer je gaat zonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *