Maatschappij

Zo verhoog je je slaagkansen voor je theoretisch rijexamen

Als voorwaarde voor het doen van praktische rijexamens, is het uiteraard belangrijk om eerst je theorie te halen. Veel mensen onderschatten de moeilijkheid daarvan, maar dat is niet aan te raden. In België rijdt er namelijk zeer veel verkeer rond, want we zijn een dichtbevolkt land. Dit heeft als gevolg dat er zeer veel verkeersregels zijn. Om deze onder de knie te krijgen moet je je theorie-examen oefenen, maar hoe kun je dit het beste doen? In dit artikel geven we enkele tips, zodat jij helemaal klaar bent voor je theorie-examen.

Zo verhoog je je slaagkansen voor je theoretisch rijexamen
© Pixabay.com

Duidelijke focus

Voordat je gaat beginnen met het oefenen voor je rijexamen, is het allereerst van belang om de theorie goed tot je te nemen. Dit kun je het beste doen door je in een setting te begeven waar het zeer rustig is. Men moet namelijk niet onderschatten hoe je effectief kunt leren. Als je bijvoorbeeld zeer effectief leert, kun je bijvoorbeeld in een half uur meer opslaan in je geheugen dan dat je een aantal uur halfslachtig gaat leren. Maar hoe zorg je nu voor een duidelijke focus voor het leren van de theorie?

In principe betekent dit allereerst: sluit je zoveel mogelijk af van de digitale wereld. Heb je fysieke boeken voor je theorie-examen? In dat geval is dat ideaal, want je kunt gewoon je laptop en telefoon in een andere kamer leggen. Vervolgens kun je aan de studie gaan. Het is namelijk belangrijk om zo min mogelijk afleidingen te hebben, want juist dat zorgt ervoor dat je minder effectief gaat studeren. Ook als je even je telefoon erbij pakt, is de kans groot dat je weer op zoek gaat naar andere zaken.

Zo verhoog je je slaagkansen voor je theoretisch rijexame
© Pixabay.com

Effectief leren

Het fundament is dus om ervoor te zorgen dat je een duidelijk focus hebt. Maar daarnaast is het ook nog eens zeer belangrijk om effectief te leren. Effectief leren betekent dat je echt focust op hetgeen wat belangrijk is. Met andere woorden: je moet de hoofdzaken van de bijzaken kunnen onderscheiden tijdens het leren. Dit kun je door bijvoorbeeld samenvattingen te maken, of bijvoorbeeld de belangrijkste punten van een gedeelte tekst op te schrijven. Meestal weet je wel wanneer iets een hoofdzaak is of wanneer iets een bijzaak is.

Theorie-examen oefenen

Tijdens het leren, is het ook belangrijk om te controleren of je alles wel kent. Daarom kan het verstandig zijn om tussendoor al redelijk te oefenen. Je kunt dan oefenexamens gaan doen, zodat je zeker weet waar je staat. Dat is een ideaal meetpunt, want soms kun je denken dat je het nog niet goed genoeg kent, terwijl je het eigenlijk heel goed kent. Maar het kan ook andersom. Dat je het juist heel slecht kent, terwijl je dacht dat je het heel goed kende. Gelukkig bestaan er online mogelijkheden om een gratis oefen-theorie-examen te doen en dat is natuurlijk een zeer groot voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *