Maatschappij

Wat weten we over 5G in relatie tot onze gezondheid?

We leven in een tijd waar alles draait om data en een van onze eerste levensbehoefte wifi is. Als mensheid blijven we innoveren en ontwikkelen en hierdoor hebben we behoefte aan een netwerk dat qua capaciteit past bij onze ambities op het vlak van innovatie. Dit is waarom we onder andere in Nederland het 5G netwerk hebben geïntroduceerd. Dit netwerk wordt ook wel ‘Internet of Things’ genoemd. Met dit type netwerk wordt het mogelijk om nieuwe innovaties te realiseren en onze ambities als innovators waar te maken.  

© Pixabay.com

Onze toekomstambities en 5G

Innovators zijn druk bezig met zelfrijdende auto’s, robots in ziekenhuizen en slimme landbouwtechnieken. Hiervoor laten we apparaten nog innovatiever met elkaar communiceren, zonder de tussenkomst van mensen. Het 5G-netwerk maakt deze innovaties mogelijk. Met 5G wordt het internet sneller en stabieler. Deze vooruitgang geeft landen de mogelijkheid technisch en economisch grote vooruitgang te boeken.

5G betekent letterlijk de 5e generatie van het internet. De antennes verspreiden een hogere frequentie radiogolven, dan de vorige generaties. Hierdoor is de dekking groter en wordt het netwerk minder belast dan bij 4G. Het overstappen op 5G kent veel positieve mogelijkheden en voorstanders. Echter zijn er vanaf begin af aan ook kritische geluiden te horen. Er zijn wereldwijd diverse wetenschappers die waarschuwen voor schadelijke effecten, gezondheidsrisico’s en stralingsklachten. 

© Pixabay.com

Gezondheidsrisico’s en stralingsklachten

De straling van 5G komt onder andere via onze smartphones bij ons terecht. Het gaat om dezelfde niet-ioniserende straling die we kennen van 2G, 3G en 4G. Deze niet-ioniserende straling is een ander soort straling dan röntgenstralen of radioactieve straling. Het ligt veel lager op het spectrum van ioniserende straling en geeft niet dezelfde problemen als het gaat om onze gezondheid

Toch melden mensen wel gezondheidsklachten. Hierbij kun je denken aan misselijkheid en hoofdpijn. Onder andere de universiteit van Utrecht onderzoekt de verbanden tussen elektromagnetische velden en gezondheidsklachten. Het blijft voor onderzoekers lastig om de klachten en 5G aan elkaar te koppelen. 

Er zijn ook enkele studies (PDF) die suggeren dat elektromagnetische straling en daarmee 5G-straling kankerverwekkend is. Het International Agency for Research on Cancer geeft aan dat elektromagnetische straling valt in de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’. Het is lastig om een conclusie aan deze categorie te verbinden. Veel producten staan op deze lijst. Maar ondanks deze categorisering blijven we de producten gewoon gebruiken. Dus waarom zou dit voor 5G anders zijn?

Internationaal lopen er diverse onderzoeken die zich richten op gezondheidsklachten in relatie tot telefoongebruik. Zover we nu kunnen overzien heeft telefoongebruik in de afgelopen 20 jaar niet gezorgd voor een vermeerdering van hersentumoren. Daarnaast is er ook geen aantoonbare relatie gevonden tussen de mate van telefoongebruik en hoofdpijn. Maar onderzoekers blijven op zoek naar relaties om onze gezondheid te kunnen waarborgen.

5G blijft, dat is een feit. Belangrijk is dat we goed blijven onderzoeken welke invloed de straling heeft op onze gezondheid en hoe we eventuele effecten kunnen verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *