Beweging

Hoe zorgt u voor ergonomie op kantoor?

De lichamelijke gezondheid van uw werknemers speelt een grote rol bij het succes van uw organisatie. Denk daarom zeker ook aan een ergonomische kantoorinrichting en aangepast kantoormeubilair om voor uw personeel zorg te dragen.

Het woord ergonomie is afgeleid van twee Griekse woorden, ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wetten). Het zou dus de ideale wettelijke werkomgeving moeten zijn. Onze Belgische wetgeving voorziet ook effectief in ergonomietoepassingen op de werkvloer. Volgens de Welzijnswet van 1996 dienen werkgevers maatregelen te nemen ter bevordering van het welzijn van de werknemers. Indien u denkt aan de langetermijngevolgen zal dit zeker lonen en hebben uw werknemers minder vaak lichamelijke klachten waarvoor ze mogelijks ziekteverlof voor nemen.

© Pixabay.com

Bij professionelen die op kantoor werken zijn nekklachten en rugklachten vaak voorkomende werkgerelateerde medische problemen. Uit recente onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat rugklachten maar liefst 88% van alle beroepsgerelateerde lichamelijke ongemakken uitmaken. Bij kantoorberoepen waarbij een werknemer veel tijd achter zijn computerscherm doorbrengt, zijn voornamelijk een verkeerde zithouding of slecht kantoormeubilair de grote oorzaak van deze veelvoorkomende problemen.

Hoe richt ik mijn kantoor ergonomisch in?

  1. Uw toetsenbord plaatst u best op de rand van uw bureau

Door dit toe te passen voorkomt u gemakkelijk polsklachten op lange termijn. Door het feit dat u rechtop zit met ontspannen schouders. Om te zorgen dat uw toetsenbord daar blijft liggen, kunt u een polssteun gebruiken.

2. Kies een comfortabele muis aangepast naar uw handgrootte en vorm

De meest voorkomende computermuis is meestal een horizontale muis. Bij dit type muizen draait u ellebogen naar buiten en uw duim naar binnen, waarbij de hele arm onnodig gespannen is. U kunt proberen om voor een verticale muis te gaan waarbij u arm veel minder gespannen is.

© Pixabay.com

3. Kies voor kwalitatief ergonomisch materiaal

De twee belangrijkste elementen voor een goede zithouding zijn een in hoogte verstelbaar werkblad en een aangepaste bureaustoel. De hoek tussen uw bovenbenen en bovenlichaam moet idealiter groter zijn dan 90 graden. Bij ergonomische bureaustoelen bewegen het zitvlak en de rugleuning dikwijls met u mee en kan u de weerstand van de rugleuning afstemmen op uw lichaamsgewicht zodat u telkens mooi rechtop zit. Kies indien u wenst voor een rugleuning met onderaan de rug een bolle kromming die past in de holte van uw lage rug en een verstelbare zitdiepte. De zitting moet ook voldoende dik zijn om de zitdruk laag te houden.

4. Beweeg tijdens de kantooruren.

Zorg voor zo veel mogelijk beweging tijdens uw werkdag. Sta daarvoor op regelmatige tijdstippen recht, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, even een koffie te gaan halen of een korte wandeling naar de printer. Andere mogelijkheden zijn een standing desk, bureaufiets of een balance board.

5. Zet uw scherm recht voor u.

De plaats van uw beeldscherm heeft een grote invloed op uw nekspieren. Zowel de hoogte als de positionering dragen bij tot een ergonomische werkplek. Zorg dat de bovenkant van het scherm op dezelfde hoogte staat als je ogen en op armlengte. Grotere mensen kunnen hun beeldscherm op een verhoogje zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *