Maatschappij

Ideeën voor als je geen werk kan vinden

Het is niet altijd makkelijk om een baan te vinden. Ook al heb je goede skills en staan er veel mooie dingen op je cv, dat betekent nog niet dat je zomaar wordt aangenomen. Vaak echter is het probleem niet zozeer je cv of je skills, maar de manier waarop je zoekt. Het is belangrijk om een open mind te hebben en het soms over een andere boeg te gooien. In dit artikel hebben we een aantal tips en ideeën om werk te zoeken, wellicht heb je er wat aan.

© Pexels.com

Tip #1: Probeer eens iets anders

Misschien heb je een studie liberale kunsten en wetenschappen (liberal arts and sciences) gedaan en heb je helemaal geen idee hoe je die studie omzet in een baan in de praktijk. Dat is een probleem dat veel theoretisch geschoolde mensen hebben. Denk echter outside the box en probeer een baan te vinden buiten jouw kennis sfeer. Denk bijvoorbeeld aan agro jobs, dat zijn banen in de voedselsector die je ook kunt doen als je minder ervaring hebt in de sector. Ook met een studie logistiek, economie of sociale wetenschappen, kun je er terecht.

Tip #2: Flexibele banen

Vroeger was het heel normaal dat iemand 40 of zelfs meer jaren achter elkaar op dezelfde baan zat. Die dagen zijn echt voorbij. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om je aan te melden bij een uitzendbureau dat je aan verschillende interim jobs kan helpen. Je kunt op die manier snel wisselen van baan en op verschillende plekken tijdelijk werken. Dat staat ook nog eens leuk op je cv. Van marketing tot logistiek en van R&D tot klimaatwetenschappen, er zijn altijd wel mensen nodig.

Tip #3: Doe nieuwe kennis op

Het is helemaal niet erg om weer de schoolbanken in te gaan. Vaak zijn bepaalde wetenschappen de afgelopen decennia zo erg veranderd en hebben ze zich zo sterk ontwikkeld dat er een hele nieuwe kennissector is waar jij nog geen taartstuk van hebt geproefd. Met cursussen of studies die je in deeltijd kunt doen, kun je aan jouw kennis en skills werken zodat je makkelijker aan een baan komt. Het is een goede manier om je cv te ‘pimpen’.

Tip #4: Een uitzendbureau

We noemden het al eerder, maar als je echt niet aan een nieuwe baan komt, dan is het altijd nog een optie om je aan te melden bij een ‘gewoon’ uitzendbureau. Hier kun je (tijdelijk) werk vinden in verschillende sectoren. Het nadeel is natuurlijk dat je vaak op baantjes wordt gezet die onder jouw kennis- en skills-level liggen. Maar het is wel dé manier om snel aan een baantje te komen.

© Pexels.com

Tip #5: Kijk naar het buitenland

Het is helemaal niet erg om te verhuizen voor een baan naar het buitenland. Woon je in België en kun je vloeiend Nederlands of Frans, dan is het een perfecte reden om ook werk te zoeken in een van deze twee buurlanden. Ook Luxemburg en Duitsland zijn landen met dezelfde mentaliteit en cultuur en ook de taal is niet heel moeilijk. Er zijn altijd wel plekken waar jij met jouw skills aan de slag kunt.

Enfin, we wensen je heel veel succes met het verder zoeken naar een baan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *