Beweging

6 tips om rugpijn te vermijden of te verlichten

Je rug is een deel van het lichaam dat snel overbelast raakt. Een verkeerde houding, het tillen van zware spullen, het zijn allemaal veroorzakers van een pijnlijke rug. Rugpijn is een verzamelnaam van diverse klachten in de rug. In dit artikel vind je tips om je rugpijn te verminderen.

6 tips om rugpijn te vermijden of te verlichten
© Pixabay.com

1. Houding

Veel rugklachten ontstaan door een verkeerde houding. Veel mensen vinden het heerlijk om onderuitgezakt in de stoel te zitten, maar het is heel slecht voor je rug. Zorg dat je rechtop zit, met je rug leunend tegen de zitting. Zet je voeten naast elkaar op de vloer. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een ontspannen houding aanneemt.

2. Beweging

Het klinkt tegenstrijdig, maar beweging is heel belangrijk bij rugpijn. Rugpijn kan erger worden wanneer je niet genoeg beweegt. Als je beweegt, stimuleer je de bloedsomloop en blijven je gewrichten en spieren in beweging, waardoor de pijn vermindert. Zorg er wel voor dat je rug niet meer wordt belast, door bijvoorbeeld zware spullen te gaan tillen. Sporten als zwemmen en wandelen helpen heel erg goed tegen rugpijn. Als je rug heel veel pijn doet tijdens het bewegen, kun je het beste pijnstillers of spierverslappers slikken, zodat je toch aan je beweging komt.

3. Ontspanning

Stress is een van de grootste veroorzakers van rugpijn. Door stress neem je een gespannen houding aan, die er uiteindelijk voor kan zorgen dat er knelpunten ontstaan. Bedenk activiteiten die jou laten ontspannen, zoals het nemen van een bad, wandelen, puzzelen, yoga of muziek luisteren. Wanneer je niet kunt werken door de rugpijn, is het vooral belangrijk om voldoende afleiding op te zoeken, zodat de stress niet verergert.

6 tips om rugpijn te vermijden
© Pixabay.com

4. Slapen

Bij rugpijn heeft een rug tijd nodig om te herstellen. Een goede nachtrust is hierbij essentieel. Zorg voor een goede slaaphouding, zodat de klachten niet toenemen. Je kunt het beste op je zij gaan liggen en een kussen tussen je knieën leggen. Deze slaaphouding zorgt ervoor dat je rug minder belast wordt. Je kunt ook op je rug liggen met een kussen onder je knieën. Voor vermindering van rugpijn wordt over het algemeen tussen de zeven en negen uur slaap voorgeschreven.

5. Temperatuur

Om de pijn te verlichten kun je de plek een paar keer per dag twintig minuten verkoelen. Leg ijs op je pijnlijke rug. Zorg ervoor dat je geen kou vat en onderkoeld raakt. Als je je rug een paar dagen hebt verkoeld, kun je beginnen met het verwarmen van je rug. Warmte zorgt ervoor dat je lichaam ontspant, waardoor je rugpijn afneemt.

6. Oefeningen

Specifieke oefeningen kunnen je helpen om je rugpijn te verminderen. Mensen die last hebben van hun rug, hebben vaak geen sterke rug. Doe daarom oefeningen die de rug sterker maken, zodat je in de toekomst minder last hebt van je rug. Een oefening is het hol en bol maken van je rug. Dit kun je ook doen onder de douche, als het geen pijn doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *